Papaja – tropinis vaisius, kuriuo galima mėgautis žaliu, prieš tai jį termiškai apdorojus, arba valgyti prinokusį – vieną ar vaisių salotose.
Papaja – galingas antioksidantas. Joje karaliaujantys provitaminai beta karotenas ir likopenas bei pats vitaminas A suteikia jai stiprių priešvėžinių savybių. Šiame vaisiuje taip pat yra didelis kiekis enzimų bei labai geras omega-3 ir omega-6 santykis, jis yra 4:1, o tai reiškia, kad papaja gali padėti palaikyti šių riebiųjų rūgščių pusiausvyrą organizme.
Kalorijos – 43 kcal
Angliavandeniai – 11 g
Natūralus cukrus – 8 g
Skaidulinės medžiagos – 2 g
Baltymai – 0,5 g
Riebalai – 0,3 g
Omega-3 – 25 mg
Omega-6 – 6 mg
Vitaminas A – 47 μg
Alfa karotenas – 2 μg
Beta karotenas – 274 μg
Beta kriptoksantinas – 589 μg
Likopenas – 2 000 μg
Vitaminas B3 (niacinas) – 400 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 37 μg
Vitaminas C – 61 mg
Vitaminas K – 3 μg
Geležis – 0,3 mg
Kalcis – 20 mg
Kalis – 182 mg
Magnis – 21 mg
Mangas – atogrąžų kraštų vaisius, sveriantis 150-750 gramų. Jo sezonas būna nuo balandžio iki rugpjūčio mėnesio, tuomet šis kaulavaisis skaniausias.
Mandarinas auginamas atogrąžų ir subtropikų regionuose, ypač Kinijoje. Jo derlius imamas lapkričio, gruodžio ir sausio mėnesiais, tada šis vaisius yra skaniausias ir turi didžiausią maistinę vertę.
Apelsinas kilęs iš Kinijos, jo pavadinimas reiškia „Kinijos obuolys“. Yra dvi pagrindinės apelsinų rūšys: saldieji ir kartieji. Saldieji apelsinai valgomi švieži, o iš karčiųjų gaminami džemai, marmeladai, likeriai, antpilai ir prieskoniai.
Kokosas dažnai vadinamas riešutu, tačiau botanikos akimis tai kaulavaisis. Jis auginamas atogrąžų kraštuose ir gali sverti nuo 350 gramų iki 2,5 kilogramo.
Kivis – tai vijoklinio augalo vaisius, kuris buvo išvestas Kinijoje, dėl to taip pat vadinamas „kinišku agrastu“. Kivio minkštimas gali būti žalios arba geltonos spalvos.
Kriaušė – labai senovinis vaisius, kurio pasaulyje yra apie 5 tūkst. rūšių ir veislių. Ji gali būti žalios, geltonos, raudonos ar rudos spalvos. Dažniausiai šios spalvos nesikeičia per visą kriaušės nokimo laikotarpį, todėl sunku atskirti, kada ji jau prinokusi, o kada dar ne.
Pasiflora, dar žinoma kaip marakuja, angliškai vadinama passion fruit, o tai reiškia „aistros vaisius“. Ji gali būti geltonos arba violetinės spalvos. Prinokusią pasiflorą galima atskirti iš jos ryškiaspalvės ir sutrūkinėjusios odelės.
Slyva – tai įvairių spalvų ir dydžių kaulavaisis. Ji gali sverti nuo 10 iki 40 gramų ir daugiau. Slyvos odelė būna geltona, oranžinė, raudona, violetinė, mėlyna, įvairių atspalvių arba tiesiog žalia. Ją galima valgyti šviežią, šaldytą, džiovintą ar perdirbtą, pavvyzdžiui, uogienės ar džemo pavidalu.
Morka gali būti oranžinės, baltos, gelsvos ar violetinės spalvos ir sverti iki 200 gramų ar daugiau. Valgomas ne tik šakniavaisis, bet ir lapai. Juos galima dėti į troškinius, garnyrus ar salotas.
Avokadas vartojamas kaip daržovė dėl savo skonio ir tekstūros, tačiau, nepaisant to, tai nėra daržovė. Avokadas taipogi nėra ir vaisius, kad ir kaip būtų keista, pagal sandarą botaniškai tai uoga.