Omega-3 yra gerieji riebalai, kurių organizmas turi gauti kasdien su maistu, nes pats jų nesintetina. Tai – nesočiosios riebalų rūgštys. Jas sudaro augalinės kilmės alfa linoleno rūgštis (ALR) ir jūrinių žuvų riebaluose bei dumbliuose randama dokozaheksaeno (DHR) ir eikozapentaeno rūgštis (EPR).
Omega-3 rūgštys gali pagerinti širdies veiklą ir psichinę sveikatą bei apsaugoti nuo tokių ligų kaip uždegimai, depresija, psichozė ar Parkinsono liga. Be to, šie sveikieji riebalai mažina apetitą, todėl yra naudingi svorio kontrolei.
Omega-3 paros norma suaugusiems svyruoja nuo 250 iki 500 miligramų. Pagrindiniai Omega-3 šaltiniai yra jūrų gėrybės, jūrų žuvys, dumbliai, kiaušiniai bei kai kurios sėklos ir riešutai.
MAISTO PRODUKTAI – OMEGA-3 (100 g)
Kanapių aliejus – 19000 g
Chia sėklos – 18000 g
Graikinių riešutų aliejus – 10000 g
Lašiša – 2630 g
Silkė – 1800 g
Kalmaras – 600 g
Krevetės – 310 g
Ešerys – 300 g
Moliuskai – 280 g
Vištų kiaušiniai – 100 g
Putpelių kiaušiniai – 40 g
Mangas – 37 g
Bananas – 27 g
Papaja – 25 g
Džekfrutas – 24 g
Duonvaisis – 18 g
Mandarinas – 18 g
Ananasas – 17 g
Apelsinas – 7 g