Kuo pavojingas per didelis homocisteinas?

Kuo pavojingas per didelis homocisteinas?

Homocisteinas yra aminorūgštis, kurią mūsų organizmas gamina kaip metionino – kitos aminorūgšties, šalutinį produktą. Sveikame kūne homocisteinas yra paverčiamas kitomis medžiagomis. Tačiau, sutrikus tam tikriems procesams, jo kiekis kraujyje gali padidėti ir sukelti pavojų sveikatai. Padidėjęs homocisteino lygis yra susijęs su didesne širdies ir kraujagyslių ligų, tokių kaip infarktas ar insultas, rizika.

Homocisteinas padidėja, kai trūksta vitaminų B6, B9 ir B12, kurie yra būtini jo perdirbimui. Tinkama mityba gali padėti sureguliuoti homocisteino lygį. Pavyzdžiui, valgant daug daržovių bei vartojant grūdinius ir mėsos produktus, galima padidinti šių svarbių vitaminų kiekį organizme.

Homocisteinas taip pat turi įtakos smegenų sveikatai. Per didelis jo kiekis gali būti susijęs su atminties sutrikimais ir Alzheimerio liga.

Homocisteinas yra svarbus sveikatos rodiklis, kurio nereikėtų ignoruoti, ypač esant padidėjusiai širdies ir kraujagyslių ligų rizikai. Todėl rekomenduojama reguliariai tikrinti jo lygį kraujyje atliekant kraujo tyrimus.




Kam reikalinga folio rūgštis?

Kam reikalinga folio rūgštis?

Folio rūgštis, dar žinoma kaip vitaminas B9, yra vandenyje tirpus vitaminas. Ji dalyvauja baltymų apykaitoje bei augimo ir vystymosi procesuose. Taip pat padeda organizmui kurti naujas ląsteles ir yra svarbi raudonųjų kraujo kūnelių gamyboje. Šis B grupės vitaminas ypač reikalingas moterims nėštumo ir žindymo laikotarpiu.

Skaityti toliau


Kas yra inulinas ir kokia jo nauda?

Kas yra inulinas ir kokia jo nauda?

Inulinas yra natūrali skaidulinė medžiaga, dažnai randama augaluose, ypač šaknyse ir gumbavaisiuose, tokiuose kaip cikorijos, topinambai, artišokai, svogūnai ir česnakai. Ši skaidula yra labai vertinga dėl savo teigiamo poveikio žmogaus sveikatai. Ji veikia kaip prebiotikas – medžiaga, kuri maitina gerąsias žarnyno bakterijas, tokias kaip bifidobakterijos ir laktobacilos, kurios padeda palaikyti sveiką virškinimo sistemą.

Skaityti toliau


Greitas maistas – žala sveikatai

Greitas maistas – žala sveikatai

Greitas maistas (angl. fast food) yra greitai paruošiama ir lengvai prieinama maisto rūšis. Paprastai tai reiškia maistą, pagamintą iš iš anksto paruoštų ingredientų, kad būtų galima greitai patiekti klientams. Greito maisto restoranai dažniausiai specializuojasi gaminant tokius patiekalus kaip mėsainiai, picos, bulvytės fri, vištienos sparneliai, sumuštiniai, kebabai, tako, dešrainiai, kibinai ir čeburekai.

Skaityti toliau


Faktai apie jogą

Faktai apie jogą

Joga – tai senovinė praktika, kilusi iš Indijos, kuri apjungia fizinius pratimus, kvėpavimo technikas ir meditaciją. Atliekant jogą, dėmesys skiriamas kūno ir proto harmonijai, siekiant sukurti vidinę ramybę ir pusiausvyrą. Pratimai atliekami lėtai, sutelkiant dėmesį į kvėpavimą, o tai padeda sumažinti įtampą ir stresą.

Skaityti toliau


Kodėl kankina nemiga?

Kodėl kankina nemiga?

Nemiga yra dažna problema, su kuria susiduria daugelis žmonių visame pasaulyje. Tai miego sutrikimas, kai žmogui sunku užmigti, kamuoja dažnas prabudinėjimas naktį arba pabudęs jaučiasi nepailsėjęs. Nemiga gali būti laikina arba lėtinė, priklausomai nuo to, kiek laiko ji trunka ir kaip dažnai pasikartoja.

Skaityti toliau


Kokius privalumus sveikatai turi kurkuminas?

Kokius privalumus sveikatai turi kurkuminas?

Kurkuminas yra ryškiai geltonas natūralus pigmentas, randamas ciberžolės šaknyse ir stiebuose, suteikiantis šiam augalui jo būdingą ryškiai oranžinę spalvą. Ši medžiaga gerai žinoma dėl savo priešuždegiminių savybių, todėl dažnai naudojama Indijos tradicinėje medicinoje įvairioms uždegiminėms ligoms, tokioms kaip artritas ir uždegiminės žarnyno ligos, gydyti. Be to, jis gali padėti slopinti vėžinių ląstelių augimą ir plitimą bei skatinti jų sunaikinimą.

Skaityti toliau


Korėjietiškas Kimchi – vienas sveikiausių maistų

Korėjietiškas Kimchi – vienas sveikiausių maistų

Kimchi yra tradicinis korėjietiškas fermentuotas patiekalas, pasižymintis aštriu, rūgščiu ir šiek tiek saldžiu skoniu. Pagrindinis jo ingredientas – Pekino kopūstai, tačiau dažnai naudojami ir ridikai, svogūnų laiškai, agurkai bei kitos daržovės. Šis patiekalas yra vienas iš pagrindinių Korėjos virtuvės elementų ir gali būti patiekiamas tiek kaip garnyras, tiek kaip pagrindinio valgio dalis.

Skaityti toliau


Kada trigliceridai kelia pavojų?

Kada trigliceridai kelia pavojų?

Trigliceridai yra svarbūs riebalai, kuriuos organizmas kaupia kaip energijos atsargas. Kai suvalgome daugiau nei reikia, perteklinė energija paverčiama trigliceridais ir saugoma riebaliniuose audiniuose. Vėliau, kai organizmui trūksta maisto ar prireikia papildomos energijos, jis gali panaudoti šias atsargas kaip energijos šaltinį.

Skaityti toliau


Kodėl Pekino kopūstas toks populiarus Azijos virtuvėje?

Kodėl Pekino kopūstas toks populiarus Azijos virtuvėje?

Pekino kopūstas arba kininis kopūstas – tai iš Kinijos kilusi daržovė. Jo svoris paprastai svyruoja nuo 1 iki 3 kg. Pekino kopūsto lapai yra traškūs, sultingi, o skonis – švelnesnis nei kitų rūšių kopūstų, maloniai gaivus, šiek tiek salstelėjęs, kartais lengvai aštrus.

Skaityti toliau


Pilatesas – kas tai?

Pilatesas – kas tai?

Pilatesas – tai populiari mankštos sistema, sukurta XX a. pradžioje vokiečio Džozefo Pilateso, kuris aplinkinius stebino savo jaunatvišku kūnu net ir būdamas 70 metų. Ši technika, orientuota į kūno ir proto harmoniją, stiprina raumenis, didina ištvermę, gerina lankstumą ir pusiausvyrą. Kiekvienas judesys atliekamas kontroliuojant kvėpavimą ir sutelkiant dėmesį į taisyklingą laikyseną. Pilateso treniruotės dažnai naudojamos reabilitacijai po traumų.

Skaityti toliau




© 2024 sveikiau.lt