Riebalai ir jų rūšys

Riebalai ir jų rūšys

Riebalai sudaro kūno ląsteles ir yra viena iš pagrindinių maistinių medžiagų, kaip baltymai ir angliavandeniai. Jei organizmui trūksta riebalų, gali pasireikšti ir vitaminų A, D, E ir K trūkumas, nes tai riebaluose tirpūs vitaminai ir riebalai yra būtini jų įsisavinimui.

Riebalai gali būti gaunami su maistu arba sintetinami iš angliavandenių ar baltymų. Su maistu gauti riebalai aprūpina organizmą nepakeičiamomis riebalų rūgštimis.

Riebalai skirstomi į kelias kategorijas. Dvi pagrindinės riebalų rūšys yra blogieji riebalai ir gerieji riebalai.

Blogieji riebalai


Blogieji riebalai susideda iš sočiųjų ir hidrintų riebalų. Šie riebalai kambario temperatūroje išlieka kietos konsistencijos. Jų perteklius didina cholesterolio kiekį kraujyje ir neigiamai veikia žmogaus sveikatą.

Sotieji riebalai (natūralūs transriebalai) dažniausiai randami gyvūninės kilmės produktuose, tokiuose kaip taukai, riebi mėsa, kiaušiniai, sviestas, grietinė, grietinėlė, riebus sūris, nenugriebtas pienas ir kiti pieno produktai. Kokosai ir palmių aliejus taip pat pasižymi šių riebalų gausa.

Hidrinti riebalai – tai dirbtiniai transriebalai, kurie pagrinde naudojami maisto pramonėje. Jie išgaunami cheminiu būdu ir yra itin kenksmingi sveikatai. Perdirbti maisto produktai, tokie kaip tortai, pyragai, varškės sūreliai, traškučiai ir greitas maistas yra didžiausi šių riebalų šaltiniai.

Gerieji riebalai


Gerieji riebalai yra sudaryti iš mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų.

Mononesotieji riebalai, tokie kaip migdolų, rapsų ir alyvuogių aliejus bei riešutai yra puikus antioksidantas. Jų dėka mažėja blogasis cholesterolis kraujyje ir didėja gerasis.

Polinesotieji riebalai, tokie kaip medvilnės sėklų, kukurūzų, sojų ir saulėgrąžų aliejus taip pat mažina blogąjį cholesterolį. Pagrindinis trūkumas tas, kad kartu su bloguoju mažėja ir gerasis cholesterolis. Ypač vertingi polinesočiųjų riebalų šaltiniai yra linų sėmenų aliejus ir žuvų taukai, pasižymintys Omega-3 rūgštimis. Polinesotieji riebalai kambario temperatūroje yra skysti.



© 2023 sveikiau.lt