Greitas maistas (angl. fast food) yra greitai paruošiama ir lengvai prieinama maisto rūšis. Paprastai tai reiškia maistą, pagamintą iš iš anksto paruoštų ingredientų, kad būtų galima greitai patiekti klientams. Greito maisto restoranai dažniausiai specializuojasi gaminant tokius patiekalus kaip mėsainiai, picos, bulvytės fri, vištienos sparneliai, sumuštiniai, kebabai, tako, dešrainiai, kibinai ir čeburekai.
Greitas maistas dažniausiai siejamas su patogumu, nes jis paprastai parduodamas išsinešimui arba greitai suvalgomas vietoje. Vis dėlto nuolatinis greito maisto vartojimas gali turėti neigiamų pasekmių sveikatai. Šie maisto produktai paprastai yra persotinti kalorijomis, tačiau juose trūksta būtinų maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminai, mineralai ir skaidulos.
Greitasis maistas yra žinomas dėl didelio kiekio sveikatai kenksmingų medžiagų, tokių kaip sotieji riebalai, transriebalai, cukrus ir druska, kurios gali prisidėti prie širdies bei kraujagyslių ligų vystymosi. Reguliarus tokio maisto vartojimas gali padidinti cholesterolio lygį kraujyje, kas ilgainiui gali sukelti rimtas sveikatos problemas, tokias kaip infarktas ar insultas.
Greitas maistas taip pat gali turėti įtakos kūno svoriui. Dėl didelio kaloringumo ir mažo maistinių medžiagų kiekio, jis dažnai siejamas su nutukimu. Nutukimas gali sukelti įvairius sveikatos sutrikimus, tokius kaip antro tipo diabetas, hipertenzija ir sąnarių problemas.
Greitas maistas gali paveikti ir psichinę sveikatą. Per dažnas tokių produktų vartojimas gali būti susijęs su padidėjusia depresijos ir nerimo rizika. Maistingumo stoka ir didelis cukraus kiekis neigiamai veikia smegenų funkcijas bei emocinę pusiausvyrą.
Joga – tai senovinė praktika, kilusi iš Indijos, kuri apjungia fizinius pratimus, kvėpavimo technikas ir meditaciją. Atliekant jogą, dėmesys skiriamas kūno ir proto harmonijai, siekiant sukurti vidinę ramybę ir pusiausvyrą. Pratimai atliekami lėtai, sutelkiant dėmesį į kvėpavimą, o tai padeda sumažinti įtampą ir stresą.
Nemiga yra dažna problema, su kuria susiduria daugelis žmonių visame pasaulyje. Tai miego sutrikimas, kai žmogui sunku užmigti, kamuoja dažnas prabudinėjimas naktį arba pabudęs jaučiasi nepailsėjęs. Nemiga gali būti laikina arba lėtinė, priklausomai nuo to, kiek laiko ji trunka ir kaip dažnai pasikartoja.
Maisto priedai – tai natūralios arba sintetinės medžiagos, dedamos į maisto produktus, kad pagerintų jų skonį, išvaizdą, tekstūrą ar prailginti jų galiojimo laiką. Jie gali būti naudojami kaip dažikliai, konservantai, saldikliai, tirštikliai ir kt. Nors dauguma maisto priedų yra saugūs ir patvirtinti naudojimui, kai kurie gali sukelti alergines reakcijas ar kitas sveikatos problemas, ypač žmonėms su padidėjusiu jautrumu.
Antioksidantas – tai medžiaga, kuri padeda apsaugoti mūsų kūną nuo žalingų laisvųjų radikalų poveikio. Laisvieji radikalai yra nestabilios molekulės, kurios gali pažeisti ląsteles ir sukelti įvairias ligas, tokias kaip vėžys, širdies ligos ar priešlaikinis senėjimas. Antioksidantai veikia kaip skydas, kuris neutralizuoja laisvuosius radikalus ir apsaugo organizmą nuo jų daromos žalos.
Beta karotenas arba beta karotinas yra ryškiai oranžinis pigmentas, kurio gausu oranžinės spalvos vaisiuose bei daržovėse, tokiuose kaip morkos, moliūgai ar paprikos. Tačiau jo taip pat galima rasti ir žaliose lapinėse daržovėse, pvz,. špinatuose ir brokoliuose. Šis pigmentas ne tik suteikia spalvą daržovėms ir vaisiams, bet ir yra svarbus antioksidantas mūsų sveikatai.
Inulinas yra natūrali skaidulinė medžiaga, dažnai randama augaluose, ypač šaknyse ir gumbavaisiuose, tokiuose kaip cikorijos, topinambai, artišokai, svogūnai ir česnakai. Ši skaidula yra labai vertinga dėl savo teigiamo poveikio žmogaus sveikatai. Ji veikia kaip prebiotikas – medžiaga, kuri maitina gerąsias žarnyno bakterijas, tokias kaip bifidobakterijos ir laktobacilos, kurios padeda palaikyti sveiką virškinimo sistemą.
Folio rūgštis, dar žinoma kaip vitaminas B9, yra vandenyje tirpus vitaminas. Ji dalyvauja baltymų apykaitoje bei augimo ir vystymosi procesuose. Taip pat padeda organizmui kurti naujas ląsteles ir yra svarbi raudonųjų kraujo kūnelių gamyboje. Šis B grupės vitaminas ypač reikalingas moterims nėštumo ir žindymo laikotarpiu.
Homocisteinas yra aminorūgštis, kurią mūsų organizmas gamina kaip metionino – kitos aminorūgšties, šalutinį produktą. Sveikame kūne homocisteinas yra paverčiamas kitomis medžiagomis. Tačiau, sutrikus tam tikriems procesams, jo kiekis kraujyje gali padidėti ir sukelti pavojų sveikatai. Padidėjęs homocisteino lygis yra susijęs su didesne širdies ir kraujagyslių ligų, tokių kaip infarktas ar insultas, rizika.
Kurkuminas yra ryškiai geltonas natūralus pigmentas, randamas ciberžolės šaknyse ir stiebuose, suteikiantis šiam augalui jo būdingą ryškiai oranžinę spalvą. Ši medžiaga gerai žinoma dėl savo priešuždegiminių savybių, todėl dažnai naudojama Indijos tradicinėje medicinoje įvairioms uždegiminėms ligoms, tokioms kaip artritas ir uždegiminės žarnyno ligos, gydyti. Be to, jis gali padėti slopinti vėžinių ląstelių augimą ir plitimą bei skatinti jų sunaikinimą.
Kimchi yra tradicinis korėjietiškas fermentuotas patiekalas, pasižymintis aštriu, rūgščiu ir šiek tiek saldžiu skoniu. Pagrindinis jo ingredientas – Pekino kopūstai, tačiau dažnai naudojami ir ridikai, svogūnų laiškai, agurkai bei kitos daržovės. Šis patiekalas yra vienas iš pagrindinių Korėjos virtuvės elementų ir gali būti patiekiamas tiek kaip garnyras, tiek kaip pagrindinio valgio dalis.