Kodėl Pekino kopūstas toks populiarus Azijos virtuvėje?

Kodėl Pekino kopūstas toks populiarus Azijos virtuvėje?

Pekino kopūstas arba kininis kopūstas – tai iš Kinijos kilusi daržovė. Jo svoris paprastai svyruoja nuo 1 iki 3 kg. Pekino kopūsto lapai yra traškūs, sultingi, o skonis – švelnesnis nei kitų rūšių kopūstų, maloniai gaivus, šiek tiek salstelėjęs, kartais lengvai aštrus.

Pekino kopūstas plačiai naudojamas Azijos virtuvėje, ypač kinų ir korėjiečių patiekaluose, bei yra pagrindinis kimchi ingredientas. Šis kopūstas labai universalus, todėl jį galima dėti į įvairias sriubas, troškinius ar salotas. Jis taip pat dažnai naudojamas kaip įdaras arba kaip įvyniojimo priemonė. Tačiau termiškai apdorojant Pekino kopūstą, tai reikia daryti gana trumpai – nuo 5 iki 7 minučių, antraip jis praras savo traškią tekstūrą ir didelę dalį vertingų maistinių medžiagų.

Pekino kopūstas pasižymi aukšta maistine verte. Jame gausu vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminai C, B6 ir K, folio rūgštis, kalcis, kalis ir provitaminas A. Jis taip pat yra puikus antioksidantų šaltinis. Žali Pekino kopūstai turi priešvėžinių savybių.

Pekino kopūstas yra nekaloringas, lengvai virškinamas ir turtingas ląsteliena, kuri padeda palaikyti tinkamą virškinimo sistemos veiklą. Reguliarus šių kopūstų vartojimas gali padėti numesti svorio bei sumažinti cholesterolį.

Kininiai kopūstai pasižymi savybe kaupti nitratus ir sunkiuosius metalus, kurie didesniais kiekiais yra toksiški žmogaus organizmui ir gali sukelti įvairias sveikatos problemas, įskaitant vėžį. Ekologiškuose kiniškuose kopūstuose šių kenksmingų medžiagų gali būti mažiau.




Kada trigliceridai kelia pavojų?

Kada trigliceridai kelia pavojų?

Trigliceridai yra svarbūs riebalai, kuriuos organizmas kaupia kaip energijos atsargas. Kai suvalgome daugiau nei reikia, perteklinė energija paverčiama trigliceridais ir saugoma riebaliniuose audiniuose. Vėliau, kai organizmui trūksta maisto ar prireikia papildomos energijos, jis gali panaudoti šias atsargas kaip energijos šaltinį.

Skaityti toliau


Korėjietiškas Kimchi – vienas sveikiausių maistų

Korėjietiškas Kimchi – vienas sveikiausių maistų

Kimchi yra tradicinis korėjietiškas fermentuotas patiekalas, pasižymintis aštriu, rūgščiu ir šiek tiek saldžiu skoniu. Pagrindinis jo ingredientas – Pekino kopūstai, tačiau dažnai naudojami ir ridikai, svogūnų laiškai, agurkai bei kitos daržovės. Šis patiekalas yra vienas iš pagrindinių Korėjos virtuvės elementų ir gali būti patiekiamas tiek kaip garnyras, tiek kaip pagrindinio valgio dalis.

Skaityti toliau


Kokius privalumus sveikatai turi kurkuminas?

Kokius privalumus sveikatai turi kurkuminas?

Kurkuminas yra ryškiai geltonas natūralus pigmentas, randamas ciberžolės šaknyse ir stiebuose, suteikiantis šiam augalui jo būdingą ryškiai oranžinę spalvą. Ši medžiaga gerai žinoma dėl savo priešuždegiminių savybių, todėl dažnai naudojama Indijos tradicinėje medicinoje įvairioms uždegiminėms ligoms, tokioms kaip artritas ir uždegiminės žarnyno ligos, gydyti. Be to, jis gali padėti slopinti vėžinių ląstelių augimą ir plitimą bei skatinti jų sunaikinimą.

Skaityti toliau


Kuo pavojingas per didelis homocisteinas?

Kuo pavojingas per didelis homocisteinas?

Homocisteinas yra aminorūgštis, kurią mūsų organizmas gamina kaip metionino – kitos aminorūgšties, šalutinį produktą. Sveikame kūne homocisteinas yra paverčiamas kitomis medžiagomis. Tačiau, sutrikus tam tikriems procesams, jo kiekis kraujyje gali padidėti ir sukelti pavojų sveikatai. Padidėjęs homocisteino lygis yra susijęs su didesne širdies ir kraujagyslių ligų, tokių kaip infarktas ar insultas, rizika.

Skaityti toliau


Kam reikalinga folio rūgštis?

Kam reikalinga folio rūgštis?

Folio rūgštis, dar žinoma kaip vitaminas B9, yra vandenyje tirpus vitaminas. Ji dalyvauja baltymų apykaitoje bei augimo ir vystymosi procesuose. Taip pat padeda organizmui kurti naujas ląsteles ir yra svarbi eritrocitų gamyboje. Šis B grupės vitaminas ypač reikalingas moterims nėštumo ir žindymo laikotarpiu.

Skaityti toliau


Pilatesas – kas tai?

Pilatesas – kas tai?

Pilatesas – tai populiari mankštos sistema, sukurta XX a. pradžioje vokiečio Džozefo Pilateso, kuris aplinkinius stebino savo jaunatvišku kūnu net ir būdamas 70 metų. Ši technika, orientuota į kūno ir proto harmoniją, stiprina raumenis, didina ištvermę, gerina lankstumą ir pusiausvyrą. Kiekvienas judesys atliekamas kontroliuojant kvėpavimą ir sutelkiant dėmesį į taisyklingą laikyseną. Pilateso treniruotės dažnai naudojamos reabilitacijai po traumų.

Skaityti toliau


Kaip sunkieji metalai veikia organizmą?

Kaip sunkieji metalai veikia organizmą?

Sunkieji metalai – tai natūraliai gamtoje randamos medžiagos. Kai kurie iš jų, pavyzdžiui, kobaltas, varis, manganas, molibdenas, vanadis, stroncis ir cinkas, yra būtini žmogaus organizmui, tačiau tik labai mažais kiekiais, kitaip jie tampa žalingi. Kiti sunkieji metalai, tokie kaip švinas, gyvsidabris, kadmis ir arsenas yra itin pavojingi ir net nedidelis jų kiekis gali sutrikdyti hormonų veiklą ir sukelti rimtas ligas.

Skaityti toliau


Nuo kokių negalavimų apsaugo vitaminas B6?

Nuo kokių negalavimų apsaugo vitaminas B6?

Vitaminas B6 (piridoksinas) – vandenyje tirpstantis B grupės vitaminas, ypač svarbus nėštumo ir žindymo laikotarpiu. Kartu su folio rūgštimi jis užtikrina optimalų organizmo funkcionavimą ir vystymąsi. Piridoksinas dalyvauja daugybėje procesų, įskaitant neurotransmiterių, būtinų normaliai smegenų veiklai ir nuotaikos reguliavimui, gamybą. Šis vitaminas taip pat svarbus baltymų, riebalų ir angliavandenių apdorojimui, todėl jo trūkumas gali sukelti įvairias sveikatos problemas.

Skaityti toliau


Kas yra kobaltas ir kodėl jis toks svarbus?

Kas yra kobaltas ir kodėl jis toks svarbus?

Kobaltas yra svarbus mikroelementas, kurio mums reikia labai mažais kiekiais. Viena pagrindinių jo funkcijų – padėti gaminti vitaminą B12, kuris dalyvauja daugelyje svarbių procesų, vykstančių mūsų organizme.

Skaityti toliau


Antikūnai – mūsų organizmo saugotojai

Antikūnai – mūsų organizmo saugotojai

Antikūnai, dar žinomi kaip imunoglobulinai, yra ypatingi baltymai, kuriuos mūsų organizmas gamina kaip atsaką į svetimas medžiagas, tokias kaip virusai ir bakterijos. Jie yra imuniteto dalis, padedanti kovoti su infekcijomis ir apsauganti kūną nuo pavojingų mikroorganizmų.

Skaityti toliau




© 2024 sveikiau.lt