Kodėl į mitybą reikėtų įtraukti kardžuvę?

Kodėl į mitybą reikėtų įtraukti kardžuvę?

Kardžuvė, dar vadinama durklažuve – tai didelė žuvis, pasižyminti unikaliu skoniu ir aukšta maistine verte. Ji turi didelį baltymų kiekį, todėl yra populiarus pasirinkimas tarp sportuojančių ar sveikai besimaitinančių žmonių. Ši žuvis gana mėsinga, o skonis – švelnus, šiek tiek salstelėjęs, todėl tinka įvairiems patiekalams gaminti.

Kardžuvė turtinga omega-3 riebalų rūgštimis, kurios teigiamai veikia širdį, slopina uždegimus ir gerina smegenų veiklą. Tai padeda sumažinti širdies ligų riziką ir palaikyti bendrą organizmo sveikatą. Omega-3 riebalų rūgštys taip pat prisideda prie geresnės nuotaikos ir mažina depresijos simptomus.

Kardžuvė – puikus vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas D, selenas ir B grupės vitaminai, šaltinis. Šie elementai stiprina imuninę sistemą, palaiko kaulų sveikatą ir prisideda prie geresnės energijos apykaitos.

Kardžuvė, nepaisant jos privalumų, turi ir trūkumų. Kadangi ji priklauso stambių plėšriųjų žuvų grupei, joje gali kauptis gyvsidabris. Dėl to patariama šią žuvį vartoti saikingai.




Paslaptingieji gilieji raumenys

Paslaptingieji gilieji raumenys

Gilieji raumenys – mūsų kūno pamatas. Tai raumenų grupė, esanti giliai po paviršiniais raumenimis. Jie nėra matomi iš išorės, tačiau atlieka labai svarbų vaidmenį kūno stabilumui ir laikysenai. Šie raumenys dažniausiai dirba kartu su stuburo, dubens ir pilvo raumenimis, užtikrindami taisyklingą kūno padėtį.

Skaityti toliau


Kas yra nitratai maiste?

Kas yra nitratai maiste?

Nitratai – tai natūralios medžiagos, randamos daugelyje augalų, ypač daržovėse, ir yra būtinos jų augimui. Tačiau nitratų poveikis žmonėms gali būti dvejopas – tiek naudingas, tiek žalingas.

Skaityti toliau


Ar tikrai riebus maistas yra kenksmingas?

Ar tikrai riebus maistas yra kenksmingas?

Riebus maistas dažnai siejamas su sveikatos problemomis, tačiau riebalai yra svarbi mūsų mitybos dalis. Jie suteikia energijos, padeda įsisavinti riebaluose tirpius vitaminus bei dalyvauja hormonų gamyboje. Vis dėlto labai svarbu rinktis tinkamus riebalus.

Skaityti toliau


Kaip fitnesas gali pagerinti sveikatą?

Kaip fitnesas gali pagerinti sveikatą?

Fitnesas arba lengvasis kultūrizmas – tai sporto šaka, kurioje derinami jėgos pratimai ir kardio treniruotės, siekiant patobulinti kūno linijas. Skirtingai nuo profesionalaus kultūrizmo, kuriame didžiausias dėmesys skiriamas raumenų masės auginimui ir dalyvavimui varžybose, fitneso treniruotės leidžia pasiekti estetiškesnių rezultatų, atliekant įvairius pratimus su mažesniais svoriais ir specializuotais treniruokliais. Kas ne tik padeda stiprinti raumenis, bet ir didina ištvermę, gerina laikyseną bei sveikatą.

Skaityti toliau


Kodėl pistacijos yra sveikas užkandis?

Kodėl pistacijos yra sveikas užkandis?

Pistacijos – tai ne tik skanus, bet ir sveikas užkandis, turintis didelę maistinę vertę. Šie riešutai yra puikus skaidulų, sveikųjų riebalų ir baltymų šaltinis, padedantis ilgiau išlaikyti sotumo jausmą. Sausrai atsparus pistacijų medis daugiausiai auginamas šiltuose regionuose, tokiuose kaip Iranas, JAV, Turkija, Sirija ir Kinija. Šio medžio vaisiai yra raudoni, o viduje slypi didelis kauliukas – pistacija.

Skaityti toliau


Manganas – nauda smegenims

Manganas – nauda smegenims

Manganas yra būtinas mikroelementas, kurio žmogaus organizmui reikia labai mažais kiekiais. Jis padeda mūsų kūnui apdoroti daug svarbių medžiagų, tokių kaip angliavandeniai, aminorūgštys ir cholesterolis. Šis mineralas taip pat prisideda prie kaulų formavimosi, stiprina sąnarius ir padeda apsaugoti organizmą nuo oksidacinio streso, veikdamas kaip antioksidantas.

Skaityti toliau


Kam reikalingas hemoglobinas kraujyje?

Kam reikalingas hemoglobinas kraujyje?

Hemoglobinas yra baltymas, randamas eritrocituose. Jo pagrindinė funkcija – pernešti deguonį iš plaučių į visas kūno ląsteles ir pašalinti anglies dioksidą iš ląstelių atgal į plaučius.

Skaityti toliau


Ar avižos yra sveikas maistas?

Ar avižos yra sveikas maistas?

Avižos – vieni seniausių ir maistingiausių grūdų, kuriuos žmogus naudoja maistui. Jie pasižymi unikalia maistine verte, yra lengvai virškinami ir teigiamai veikia daugelį organizmo funkcijų.

Skaityti toliau


Kreatinas – kas tai?

Kreatinas – kas tai?

Kreatinas yra natūrali medžiaga, kurią gamina pats organizmas. Jis padeda aprūpinti ląsteles energija, ypač tas, kurios sunkiai dirba. Kreatino daugiausia randama raumenyse, tačiau jo taip pat yra smegenyse ir kituose organuose.

Skaityti toliau


Už ką atsakingi skydliaukės hormonai?

Už ką atsakingi skydliaukės hormonai?

Skydliaukės hormonai yra svarbūs endokrininės sistemos komponentai, atsakingi už daugelio organizmo funkcijų reguliavimą. Pagrindiniai skydliaukės hormonai, tiroksinas (T4) ir trijodtironinas (T3), kontroliuoja medžiagų apykaitą, energijos lygį ir kūno temperatūrą. Jie gaminami iš aminorūgšties tirozino skydliaukėje, mažame drugelio formos organe, esančiame priekinėje kaklo dalyje.

Skaityti toliau




© 2024 sveikiau.lt