Skydliaukė – vienas svarbiausių organų

Skydliaukė – vienas svarbiausių organų

Skydliaukė – stambi, drugelio formos liauka, esanti priekinėje kaklo dalyje, žemiau Adomo obuolio. Tai viena svarbiausių organizmo dalių, atsakinga už hormonų, reguliuojančių medžiagų apykaitą, gamybą. Šioje liaukoje sintetinami du pagrindiniai hormonaitiroksinas ir trijodtironinas, kurie daro įtaką beveik visoms kūno funkcijoms.

Skydliaukė veikia kaip organizmo „greičio reguliatorius“. Ji kontroliuoja, kaip greitai plaks širdis, kaip kūnas naudos energiją, ir netgi įtakoja mūsų nuotaiką bei mąstymą. Jei skydliaukė pernelyg aktyvi (hipertirozė), žmogus gali jaustis neramus, širdies plakimas gali būti greitesnis, o svoris – mažėti be akivaizdžios priežasties. Jei skydliaukė veikia per silpnai (hipotirozė), gali atsirasti nuovargis, mieguistumas ir svorio priaugimas.

Skydliaukė tiesiogiai priklauso nuo jodo – mineralo, kurį gauname su maistu ir vandeniu. Jodas yra pagrindinė skydliaukės hormonų sudedamoji dalis. Jei jo trūksta, skydliaukė gali padidėti ir susiformuoti vadinamasis gūžys.

Skydliaukė yra jautri įvairiems aplinkos ir gyvenimo būdo veiksniams. Stresas, nesveika mityba, per mažas fizinis aktyvumas arba paveldimumas gali paveikti jos veiklą. Todėl svarbu rūpintis savo sveikata, reguliariai tikrintis ir atkreipti dėmesį į tokius simptomus kaip nuolatinis nuovargis, svorio pokyčiai ar plaukų slinkimas.




Kokios yra maistinės medžiagos?

Kokios yra maistinės medžiagos?

Maistinės medžiagos yra būtinos mūsų organizmui, kad jis galėtų tinkamai funkcionuoti ir išliktų sveikas. Tai yra įvairios medžiagos, kurias gauname su maistu ir kurios padeda mūsų kūnui augti, atkurti pažeistus audinius bei palaikyti energijos lygį. Be jų gyvybiniai procesai tiesiog sustotų.

Skaityti toliau


Kaip argininas gali pagerinti sveikatą?

Kaip argininas gali pagerinti sveikatą?

Argininas, dar žinomas kaip L-argininas – tai viena iš pusiau nepakeičiamų aminorūgščių, dalyvaujančių įvairiuose organizmo procesuose, įskaitant kreatino gamybą. Ši aminorūgštis dažnai vadinama baltymų „statybine medžiaga“, tačiau jos nauda yra daug platesnė nei vien tik baltymų sintezė.

Skaityti toliau


Rauginti kopūstai – nauda virškinimui ir imunitetui

Rauginti kopūstai – nauda virškinimui ir imunitetui

Rauginti kopūstai – tai natūralūs probiotikai. Šių daržovių fermentacijos metu susidaro naudingi mikroorganizmai, padedantys palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą. Reguliarus raugintų kopūstų vartojimas gerina virškinimą, stiprina imuninę sistemą ir netgi gali sumažinti uždegiminius procesus organizme.

Skaityti toliau


Kaip veikia virškinimo sistema?

Kaip veikia virškinimo sistema?

Virškinimo sistema yra sudėtinga ir itin svarbi kūno dalis, kurios pagrindinė užduotis – paversti suvartotą maistą lengvai pasisavinamomis maistinėmis medžiagomis. Šios medžiagos vėliau naudojamos energijai gaminti, ląstelėms atnaujinti bei kitoms gyvybiškai svarbioms organizmo funkcijoms.

Skaityti toliau


Flavonoidai – kas tai?

Flavonoidai – kas tai?

Flavonoidai – tai natūralūs junginiai, esantys augaluose, kurie suteikia vaisiams, daržovėms ir gėlėms jų ryškias spalvas, aromatą ir skonį. Šios medžiagos ne tik atlieka svarbų vaidmenį gyvybiniuose augalų procesuose, bet ir turi didelį poveikį mūsų sveikatai.

Skaityti toliau


Kraujo spaudimas ir jo įtaka sveikatai

Kraujo spaudimas ir jo įtaka sveikatai

Kraujo spaudimas – tai jėga, kuria kraujas spaudžia kraujagyslių sieneles, kai teka per kūną. Šis procesas yra būtinas, kad deguonis ir maistinės medžiagos pasiektų mūsų organus ir audinius. Kraujospūdis matuojamas dviem skaičiais: sistoliniu (viršutiniu) ir diastoliniu (apatiniu). Pavyzdžiui, 120/80 mmHg yra normalus kraujo spaudimas.

Skaityti toliau


Kuo naudingi lęšiai?

Kuo naudingi lęšiai?

Lęšiaiankštiniai augalai, pasižymintys aukšta maistine verte. Jie puikus augalinių baltymų šaltinis, todėl yra itin vertinami vegetariškoje ir veganiškoje mityboje.

Skaityti toliau


Kas yra cukrinis diabetas?

Kas yra cukrinis diabetas?

Cukrinis diabetas, arba cukraligė, yra lėtinė liga, kuri paveikia organizmo gebėjimą reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Ši liga atsiranda, kai kasa nepagamina pakankamai insulino arba kai organizmas negali efektyviai panaudoti pagaminto insulino. Insulinas – tai hormonas, padedantis gliukozei patekti į ląsteles ir būti panaudotai kaip energijos šaltinis. Insulino trūkumas arba jo neveiksmingumas gali gerokai padidinti gliukozės koncentracija kraujyje, o tai ilgainiui gali sukelti rimtas sveikatos problemas.

Skaityti toliau


Ar maisto papildai naudingi?

Ar maisto papildai naudingi?

Maisto papildai – tai produktai, skirti papildyti kasdienę mitybą ir aprūpinti organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis, kurių galbūt trūksta dėl nepakankamos arba nesubalansuotos mitybos. Tai gali būti vitaminai, mineralai, aminorūgštys, augaliniai ekstraktai, riebalų rūgštys ar kitos naudingos medžiagos. Papildai gali pagerinti sveikatą, padidinti energijos lygį, sustiprinti imunitetą ar padėti pasiekti konkrečius tikslus, pavyzdžiui, sporto srityje.

Skaityti toliau


Alkoholis ir svoris

Alkoholis ir svoris

Alkoholis – tai medžiaga, kuri veikia žmogaus smegenis ir centrinę nervų sistemą. Vartojant alkoholį, organizme vyksta įvairūs pokyčiai – nuo atsipalaidavimo ir euforijos iki koordinacijos sutrikimų ir atminties praradimo. Ilgalaikis alkoholio vartojimas gali pažeisti kepenis, smegenis, širdį ir kitas gyvybiškai svarbias sistemas bei sukelti sunkią kepenų ligą, vadinamą ciroze.

Skaityti toliau




© 2024 sveikiau.lt