Molibdenas – tai mikroelementas, kuris atlieka reikšmingą vaidmenį žmogaus kūne. Nors organizmui jo reikia labai mažais kiekiais, šio mineralo trūkumas gali sutrikdyti gyvybiškai svarbias funkcijas.
Molibdenas būtinas tam tikrų fermentų, dalyvaujančių metabolizmo ir detoksikacijos procesuose, veiklai. Šie fermentai padeda organizmui apdoroti tam tikras aminorūgštis bei neutralizuoti kenksmingas medžiagas, tokias kaip nitratai ir sulfitai.
Molibdenas taip pat svarbus kaulų sveikatai. Jis juos stiprina ir apsaugo nuo lūžių. Be to, šis mineralas prisideda prie šlapimo rūgšties šalinimo iš organizmo, todėl padeda išvengti tokių ligų kaip podagra.
Molibdenas gaunamas su maistu. Daugiausia jo randama tokiuose maisto produktuose kaip kepenys, ankštiniai augalai, grūdai, riešutai ir kai kurios daržovės. Įprasta, subalansuota mityba dažniausiai aprūpina organizmą pakankamu molibdeno kiekiu, todėl šio mikroelemento trūkumas yra gana retas reiškinys.
Fermentai, arba enzimai – tai baltymai, atliekantys itin svarbų vaidmenį žmogaus organizme. Jie veikia kaip katalizatoriai, tai yra, pagreitina tūkstančius kartų įvairias chemines reakcijas vykstančias mūsų kūne. Be fermentų, daugelis organizmo procesų vyktų pernelyg lėtai arba visai nevyktų.
Linų sėmenys – vertingos sėklos, pasižyminčios didele maistine verte. Juose gausu skaidulų, omega-3 riebalų rūgščių, baltymų, vitaminų ir mineralų. Šios medžiagos gerina virškinimą ir bendrą sveikatą. Be to, linų sėklose esantys antioksidantai apsaugo ląsteles nuo pažeidimų.
Skydliaukės hormonai yra svarbūs endokrininės sistemos komponentai, atsakingi už daugelio organizmo funkcijų reguliavimą. Pagrindiniai skydliaukės hormonai, tiroksinas (T4) ir trijodtironinas (T3), kontroliuoja medžiagų apykaitą, energijos lygį ir kūno temperatūrą. Jie gaminami iš aminorūgšties tirozino skydliaukėje, stambiame drugelio formos organe, esančiame priekinėje kaklo dalyje.
Kreatinas yra natūrali medžiaga, kurią gamina pats organizmas. Jis padeda aprūpinti ląsteles energija, ypač tas, kurios sunkiai dirba. Kreatino daugiausia randama raumenyse, tačiau jo taip pat yra smegenyse ir kituose organuose.
Avižos – vieni seniausių ir maistingiausių grūdų, kuriuos žmogus naudoja maistui. Jie pasižymi unikalia maistine verte, yra lengvai virškinami ir teigiamai veikia daugelį organizmo funkcijų.
Gliukozė – pagrindinis energijos šaltinis žmogaus organizmui. Tai viena iš cukrų formų, gaunama iš angliavandenių turinčio maisto, tokio kaip grūdai, vaisiai ir daržovės. Organizmas šiuos angliavandenius suskaido į gliukozę, kuri krauju transportuojama į ląsteles, kur paverčiama energija, reikalinga visoms organizmo funkcijoms – nuo kvėpavimo iki raumenų judėjimo.
Sardinė – maža, maistinga ir lengvai virškinama žuvis, dažnai naudojama sveikos mitybos racione. Joje gausu baltymų, reikalingų raumenų ir audinių regeneracijai.
Gyvsidabris – sunkusis metalas, itin toksiškas ir pavojingas sveikatai. Jis kaupiasi vandenyse dėl pramoninės taršos ir patenka į mūsų organizmą su maistu, ypač valgant žuvį.
DNR (deoksiribonukleorūgštis) – tai molekulė, kuri saugo mūsų genetinę informaciją. Ji randama beveik kiekvienoje ląstelėje, išskyrus tas, kuriose nėra branduolio, pavyzdžiui, eritrocituose.
Detoksikacija yra natūralus procesas, kurio metu iš organizmo pašalinamos kenksmingos medžiagos – toksinai. Šie toksinai gali patekti į mūsų kūną su vaistais, maistu, vandeniu, oru, taip pat susidaryti pačiame organizme dėl streso ir metabolizmo procesų. Nors mūsų kūnas turi natūralias detoksikacijos sistemas – kepenis, inkstus, odą ir žarnyną, kartais gali prireikti papildomų priemonių, kad organizmas galėtų efektyviau pašalinti toksinus.