Kodėl verta valgyti sardines?

Kodėl verta valgyti sardines?

Sardinė – maža, maistinga ir lengvai virškinama žuvis, dažnai naudojama sveikos mitybos racione. Joje gausu baltymų, reikalingų raumenų ir audinių regeneracijai.

Sardinės yra puikus omega-3 riebalų rūgščių, turinčių teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai, šaltinis. Jos gerina kraujotaką, slopina uždegimus bei mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.

Sardinės taip pat praturtina organizmą vitaminais D ir B12. Vitaminas D yra būtinas kaulų stiprinimui, o B12 padeda palaikyti sveiką nervų sistemą ir eritrocitų gamybą.

Sardinės pasižymi mineralų gausa. Jose daug kalcio, magnio ir fosforo, kurie svarbūs kaulams. Be to, sardinėse esantis selenas yra stiprus antioksidantas, padedantis apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų.

Sardinės kaupia mažiau gyvsidabrio nei didelės žuvys, tokios kaip tunas, todėl yra geresnis pasirinkimas tiems, kurie nori reguliariai mėgautis žuvimi.




Gliukozė – gyvybiškai svarbus cukrus

Gliukozė – gyvybiškai svarbus cukrus

Gliukozėpagrindinis energijos šaltinis žmogaus organizmui. Tai viena iš cukrų formų, gaunama iš angliavandenių turinčio maisto, tokio kaip grūdai, vaisiai ir daržovės. Organizmas šiuos angliavandenius suskaido į gliukozę, kuri krauju transportuojama į ląsteles, kur paverčiama energija, reikalinga visoms organizmo funkcijoms – nuo kvėpavimo iki raumenų judėjimo.

Skaityti toliau


Molibdenas ir jo poveikis organizmui

Molibdenas ir jo poveikis organizmui

Molibdenas – tai mikroelementas, kuris atlieka reikšmingą vaidmenį žmogaus kūne. Nors organizmui jo reikia labai mažais kiekiais, šio mineralo trūkumas gali sutrikdyti gyvybiškai svarbias funkcijas.

Skaityti toliau


Kas yra fermentai ir kokia jų paskirtis?

Kas yra fermentai ir kokia jų paskirtis?

Fermentai, arba enzimai – tai baltymai, atliekantys itin svarbų vaidmenį žmogaus organizme. Jie veikia kaip katalizatoriai, tai yra, pagreitina tūkstančius kartų įvairias chemines reakcijas vykstančias mūsų kūne. Be fermentų, daugelis organizmo procesų vyktų pernelyg lėtai arba visai nevyktų.

Skaityti toliau


Kuo naudingi linų sėmenys?

Kuo naudingi linų sėmenys?

Linų sėmenys – vertingos sėklos, pasižyminčios didele maistine verte. Juose gausu skaidulų, omega-3 riebalų rūgščių, baltymų, vitaminų ir mineralų. Šios medžiagos gerina virškinimą ir bendrą sveikatą. Be to, linų sėklose esantys antioksidantai apsaugo ląsteles nuo pažeidimų.

Skaityti toliau


Už ką atsakingi skydliaukės hormonai?

Už ką atsakingi skydliaukės hormonai?

Skydliaukės hormonai yra svarbūs endokrininės sistemos komponentai, atsakingi už daugelio organizmo funkcijų reguliavimą. Pagrindiniai skydliaukės hormonai, tiroksinas (T4) ir trijodtironinas (T3), kontroliuoja medžiagų apykaitą, energijos lygį ir kūno temperatūrą. Jie gaminami iš aminorūgšties tirozino skydliaukėje, stambiame drugelio formos organe, esančiame priekinėje kaklo dalyje.

Skaityti toliau


Gyvsidabris maiste

Gyvsidabris maiste

Gyvsidabrissunkusis metalas, itin toksiškas ir pavojingas sveikatai. Jis kaupiasi vandenyse dėl pramoninės taršos ir patenka į mūsų organizmą su maistu, ypač valgant žuvį.

Skaityti toliau


Kas yra DNR?

Kas yra DNR?

DNR (deoksiribonukleorūgštis) – tai molekulė, kuri saugo mūsų genetinę informaciją. Ji randama beveik kiekvienoje ląstelėje, išskyrus tas, kuriose nėra branduolio, pavyzdžiui, eritrocituose.

Skaityti toliau


Kada reikia atlikti organizmo detoksikaciją?

Kada reikia atlikti organizmo detoksikaciją?

Detoksikacija yra natūralus procesas, kurio metu iš organizmo pašalinamos kenksmingos medžiagostoksinai. Šie toksinai gali patekti į mūsų kūną su vaistais, maistu, vandeniu, oru, taip pat susidaryti pačiame organizme dėl streso ir metabolizmo procesų. Nors mūsų kūnas turi natūralias detoksikacijos sistemas – kepenis, inkstus, odą ir žarnyną, kartais gali prireikti papildomų priemonių, kad organizmas galėtų efektyviau pašalinti toksinus.

Skaityti toliau


Ką verta žinoti apie bolivinę balandą?

Ką verta žinoti apie bolivinę balandą?

Bolivinė balanda, dar žinoma kaip kvinoja, kinva arba kynva – tai supermaistas, kilęs iš Pietų Amerikos Andų kalnų. Ji išsiskiria dideliu baltymų kiekiu bei aprūpina organizmą visomis devyniomis būtiniausiomis aminorūgštimis, kurios dažniausiai randamos tik gyvūninės kilmės produktuose, todėl yra nepakeičiama vegetarų ir veganų mityboje. Be to, bolivinės balandos sėklos neturi glitimo bei yra puikus skaidulų šaltinis, gerinantis virškinimą ir mažinantis cholesterolio kiekį kraujyje.

Skaityti toliau


Kam žmogui reikalingi mineralai?

Kam žmogui reikalingi mineralai?

Mineralai, arba mineralinės medžiagos, yra būtini visoms gyvybės formoms, įskaitant žmones. Jie yra tarsi statybinė medžiaga, iš kurios sudarytos mūsų kūno dalys. Mineralai – kaulų, dantų, raumenų, kraujo ir nervų ląstelių pagrindas.

Skaityti toliau




© 2024 sveikiau.lt