Tunas yra labai populiari žuvis ant daugelio žmonių stalo dėl savo švelnaus skonio ir maistinės vertės. Tai puikus aukštos kokybės baltymų šaltinis, padedantis formuoti raumenis ir atkurti kūno audinius.
Tunas taip pat yra turtingas omega-3 riebalų rūgštimis, kurios naudingos širdies sveikatai. Šios rūgštys padeda sumažinti uždegimus, gerina smegenų funkcijas ir mažina širdies bei kraujagyslių ligų riziką.
Tunas turi daug vitamino D, kuris skatina kalcio pasisavinimą ir padeda išlaikyti stiprius kaulus. Jame taip pat gausu vitamino B12, būtino gerai nuotaikai palaikyti ir energijos lygiui didinti. Be to, tune yra seleno – antioksidanto, kuris padeda apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų ir stiprina imunitetą.
Vis dėlto tunas turėtų būti vartojamas saikingai, nes kai kuriose jo rūšyse gali būti daug gyvsidabrio. Per didelis gyvsidabrio kiekis gali pažeisti nervų sistemą ir neigiamai paveikti sveikatą.
Pesticidai yra cheminės medžiagos, naudojamos apsaugoti augalus nuo kenkėjų, ligų ir piktžolių. Nors jie padeda užauginti didesnį derlių, gali turėti neigiamą poveikį žmogaus organizmui.
Antikūnai, dar žinomi kaip imunoglobulinai, yra ypatingi baltymai, kuriuos mūsų organizmas gamina kaip atsaką į svetimas medžiagas, tokias kaip virusai ir bakterijos. Jie yra imuniteto dalis, padedanti kovoti su infekcijomis ir apsauganti kūną nuo pavojingų mikroorganizmų.
Kobaltas yra svarbus mikroelementas, kurio mums reikia labai mažais kiekiais. Viena pagrindinių jo funkcijų – padėti gaminti vitaminą B12, kuris dalyvauja daugelyje svarbių procesų, vykstančių mūsų organizme.
Vitaminas B6 (piridoksinas) – vandenyje tirpstantis B grupės vitaminas, ypač svarbus nėštumo ir žindymo laikotarpiu. Kartu su folio rūgštimi jis užtikrina optimalų organizmo funkcionavimą ir vystymąsi. Piridoksinas dalyvauja daugybėje procesų, įskaitant neurotransmiterių, būtinų normaliai smegenų veiklai ir nuotaikos reguliavimui, gamybą. Šis vitaminas taip pat svarbus baltymų, riebalų ir angliavandenių apdorojimui, todėl jo trūkumas gali sukelti įvairias sveikatos problemas.
Sunkieji metalai – tai natūraliai gamtoje randamos medžiagos. Kai kurie iš jų, pavyzdžiui, kobaltas, varis, manganas, molibdenas, vanadis, stroncis ir cinkas, yra būtini žmogaus organizmui, tačiau tik labai mažais kiekiais, kitaip jie tampa žalingi. Kiti sunkieji metalai, tokie kaip švinas, gyvsidabris, kadmis ir arsenas yra itin pavojingi ir net nedidelis jų kiekis gali sutrikdyti hormonų veiklą ir sukelti rimtas ligas.
Mikroelementai yra būtini mineralai, be kurių mūsų kūnas negalėtų tinkamai funkcionuoti. Nors šių medžiagų mums reikia labai mažais kiekiais, jų vaidmuo organizme yra gyvybiškai svarbus. Mikroelementai dalyvauja daugelyje svarbių procesų: nuo energijos gamybos iki imuniteto stiprinimo.
Eritrocitai, arba raudonieji kraujo kūneliai – svarbiausios kraujo sudedamosios dalys. Šios ląstelės yra atsakingos už deguonies transportavimą iš plaučių į kūno audinius bei anglies dioksido pašalinimą iš organizmo. Be jų organizmas negalėtų normaliai funkcionuoti, nes kitos ląstelės negautų reikiamo deguonies.
Anemija – tai kraujo liga, kai kraujyje sumažėja hemoglobino arba eritrocitų, kurie perneša deguonį į audinius, kiekis. Pagrindiniai anemijos, dar vadinamos mažakraujyste, požymiai yra nuolatinis nuovargis, išbalęs veidas, galvos svaigimas, padidėjęs širdies ritmas ir dusulys. Žmogus gali jaustis silpnas ir neturėti energijos, o sunkesniais atvejais gali atsirasti širdies veiklos sutrikimai. Anemijos simptomai dažniausiai pasireiškia tik ligai progresuojant.
Nervų sistema yra sudėtingas mūsų kūno tinklas, kuris perduoda signalus tarp smegenų ir kitų kūno dalių. Ji kontroliuoja beveik viską, nuo kvėpavimo ir širdies ritmo iki judesių bei emocijų.
Pistacijos – tai ne tik skanus, bet ir sveikas užkandis, turintis didelę maistinę vertę. Šie riešutai yra puikus skaidulų, sveikųjų riebalų ir baltymų šaltinis, padedantis ilgiau išlaikyti sotumo jausmą. Sausrai atsparus pistacijų medis daugiausiai auginamas šiltuose regionuose, tokiuose kaip Iranas, JAV, Turkija, Sirija ir Kinija. Šio medžio vaisiai yra raudoni, o viduje slypi didelis kauliukas – pistacija.