Cinkas

Cinkas

Cinkas yra itin svarbus mikroelementas, kurio stygius ilgainiui sukelia rimtus negalavimus, tokius kaip alergijos, diabetas, katarakta ir kurtumas. Be to, vyrams gali pasireikšti prostatos adenoma, o vaikams – raidos sutrikimai. Cinko trūkumas taip pat siejamas su epilepsija, šizofrenija ir kitomis psichinėmis ligomis.

Cinkas
– būtinas raumenų, dantų, kepenų, kraujo ir centrinės nervų sistemos elementas. Jis taip pat dalyvauja baltymų sintezėje ir hormonų, ypač lytinių, apykaitoje. Yra svarbus širdžiai, virškinimui, odai ir akims. Cinko nauda organizmui yra labai įvairi ir išties didelė.

Cinkas
gaunamas su maistu. Jo gausa pasižymi įvairios sėklos, riešutai, ankštiniai augalai, mėsa ir jūros gėrybės. Rekomenduojama cinko dienos norma suaugusiems yra apie 12-15 miligramų.

Cinko šaltiniai


MAISTO PRODUKTAI – CINKAS (100g)

Kanapių sėklos ­– 10 mg
Sezamo sėklos ­– 8 mg
Anakardžiai ­– 6 mg
Jautiena ­– 6 mg
Chia sėklos ­– 5 mg
Soja ­– 5 mg
Avinžirniai ­– 3 mg
Graikiniai riešutai ­– 3 mg
Migdolai ­– 3 mg
Žemės riešutai ­– 3 mg
Lazdynų riešutai ­– 2,5 mg
Vištienos šlaunelės ­– 2,5 mg
Kalmaras ­– 2 mg
Kiauliena ­– 2 mg
Krevetės ­– 2 mg
Vištiena ­– 2 mg
Putpelių kiaušiniai ­– 1,5 mg
Česnakas ­– 1,2 mg
Ešerys ­– 1 mg
Kokosas ­– 1 mg
Moliuskai ­– 1 mg
Silkė ­– 1 mg
Vištienos krūtinėlė ­– 1 mg
Vištų kiaušiniai ­– 1 mg
Avokadas ­– 0,7 mg
Pastarnokas ­– 0,6 mg
Artišokas ­– 0,5 mg
Brokolis ­– 0,4 mg
Bulvė ­– 0,4 mg
Granatas ­– 0,4 mg
Lašiša ­– 0,4 mg
Pienas ­– 0,4 mg
Kopūstas ­– 0,2 mg
Medus ­– 0,2 mg
Morka ­– 0,2 mg



© 2023 sveikiau.lt