Varis

Varis

Varis yra labai reikšmingas mikroelementas, kuris atlieka svarbų vaidmenį organizme. Jis būtinas geležies pasisavinimui, hemoglobino sintezei, deguonies apykaitai, cukraus metabolizmui ir nervų sistemos funkcijoms. Kaip ir geležis, varis dalyvauja raudonųjų kraujo kūnelių gamyboje, kaulų formavimesi, imuniteto stiprinime bei kraujotakos ir nervų sistemos veikloje.

Vario trūkumas
– retas atvejis, tačiau jam pasireiškus, gali kilti įvairios sveikatos problemos. Mažakraujystė, skydliaukės sutrikimai, žema kūno temperatūra, sutrikęs širdies ritmas, venų varikozė, pigmentinės dėmės, dažnos infekcinės ligos, ir osteoporozė gali būti susiję su šio mineralo stygiumi. Kartais varis nepasisavinamas, jei organizme yra per daug cinko.

Varis
gaunamas iš maisto. Sėklos, riešutai, jūros gėrybės ir ankštiniai augalai yra vertingiausi jo šaltiniai. Rekomenduojama vario paros norma svyruoja nuo 900 iki 2000 mikrogramų.

Vario šaltiniai


MAISTO PRODUKTAI – VARIS (100g)

Sezamo sėklos ­– 4080 µg
Anakardžiai ­– 2200 µg
Kalmaras ­– 2110 µg
Lazdynų riešutai ­– 1700 µg
Soja ­– 1700 µg
Kanapių sėklos ­– 1600 µg
Graikiniai riešutai ­– 1590 µg
Žemės riešutai ­– 1140 µg
Migdolai ­– 1000 µg
Chia sėklos ­– 920 µg
Avinžirniai ­– 700 µg
Bulvė ­– 400 µg
Kokosas ­– 400 µg
Krevetės ­– 400 µg
Česnakas ­– 300 µg
Artišokas ­– 200 µg
Avokadas ­– 200 µg
Granatas ­– 200 µg
Ešerys ­– 190 µg



© 2023 sveikiau.lt