Kaip sunkieji metalai veikia organizmą?

Kaip sunkieji metalai veikia organizmą?

Sunkieji metalai – tai natūraliai gamtoje randamos medžiagos. Kai kurie iš jų, pavyzdžiui, kobaltas, varis, manganas, molibdenas, vanadis, stroncis ir cinkas, yra būtini žmogaus organizmui, tačiau tik labai mažais kiekiais, kitaip jie tampa žalingi. Kiti sunkieji metalai, tokie kaip švinas, gyvsidabris, kadmis ir arsenas yra itin pavojingi ir net nedidelis jų kiekis gali sutrikdyti hormonų veiklą ir sukelti rimtas ligas.

Sunkieji metalai organizme gali kauptis metų metus, nes mūsų kūnas nesugeba jų efektyviai pašalinti. Tai gali sukelti įvairius lėtinius sveikatos sutrikimus. Pavyzdžiui, švinas gali pakenkti nervų sistemai, gyvsidabris – sukelti inkstų ir smegenų pažeidimus, o kadmis turi įtakos kaulų struktūrai bei kvėpavimo takams.

Sunkieji metalai dažnai siejami su oksidaciniu stresu, kuris pažeidžia ląsteles ir audinius. Ilgainiui tai gali prisidėti prie tokių ligų kaip vėžys, širdies ligos ir neurologiniai sutrikimai. Kuo ilgiau žmogus yra veikiamas šių metalų, tuo didesnė rizika susirgti minėtomis ligomis.

Sunkieji metalai į organizmą gali patekti per maistą, vandenį, orą ar net kosmetiką. Dirbtiniai pesticidai ir trąšos gali lemti didesnį jų kiekį maisto produktuose. Pagrindiniai sunkieji metalai, kuriuos galima aptikti maiste, yra:

  • Švinas: randamas daržovėse, grūduose ar gyvūniniuose produktuose dėl užteršto dirvožemio ar vandens.
  • Gyvsidabris: dažniausiai randamas žuvyje, ypač didelėse plėšriosiose žuvyse, tokiose kaip tunas ar kardžuvė, kurios gyvena užterštuose vandenyse.
  • Kadmis: randamas kai kuriose jūros gėrybėse, taip pat grūduose ir daržovėse, auginamose užterštoje dirvoje.
  • Arsenas: natūraliai mažais kiekiais aptinkamas daugelyje maisto produktų, tačiau gali kauptis ryžiuose ir jų produktuose dėl dirvožemio ir vandens užterštumo.

Ekologiškai užaugintas maistas turi mažesnę tikimybę užsiteršti sunkiaisiais metalais, todėl gali būti sveikesnis pasirinkimas.




Pilatesas – kas tai?

Pilatesas – kas tai?

Pilatesas – tai populiari mankštos sistema, sukurta XX a. pradžioje vokiečio Džozefo Pilateso, kuris aplinkinius stebino savo jaunatvišku kūnu net ir būdamas 70 metų. Ši technika, orientuota į kūno ir proto harmoniją, stiprina raumenis, didina ištvermę, gerina lankstumą ir pusiausvyrą. Kiekvienas judesys atliekamas kontroliuojant kvėpavimą ir sutelkiant dėmesį į taisyklingą laikyseną. Pilateso treniruotės dažnai naudojamos reabilitacijai po traumų.

Skaityti toliau


Kodėl Pekino kopūstas toks populiarus Azijos virtuvėje?

Kodėl Pekino kopūstas toks populiarus Azijos virtuvėje?

Pekino kopūstas arba kininis kopūstas – tai iš Kinijos kilusi daržovė. Jo svoris paprastai svyruoja nuo 1 iki 3 kg. Pekino kopūsto lapai yra traškūs, sultingi, o skonis – švelnesnis nei kitų rūšių kopūstų, maloniai gaivus, šiek tiek salstelėjęs, kartais lengvai aštrus.

Skaityti toliau


Kada trigliceridai kelia pavojų?

Kada trigliceridai kelia pavojų?

Trigliceridai yra svarbūs riebalai, kuriuos organizmas kaupia kaip energijos atsargas. Kai suvalgome daugiau nei reikia, perteklinė energija paverčiama trigliceridais ir saugoma riebaliniuose audiniuose. Vėliau, kai organizmui trūksta maisto ar prireikia papildomos energijos, jis gali panaudoti šias atsargas kaip energijos šaltinį.

Skaityti toliau


Korėjietiškas Kimchi – vienas sveikiausių maistų

Korėjietiškas Kimchi – vienas sveikiausių maistų

Kimchi yra tradicinis korėjietiškas fermentuotas patiekalas, pasižymintis aštriu, rūgščiu ir šiek tiek saldžiu skoniu. Pagrindinis jo ingredientas – Pekino kopūstai, tačiau dažnai naudojami ir ridikai, svogūnų laiškai, agurkai bei kitos daržovės. Šis patiekalas yra vienas iš pagrindinių Korėjos virtuvės elementų ir gali būti patiekiamas tiek kaip garnyras, tiek kaip pagrindinio valgio dalis.

Skaityti toliau


Kokius privalumus sveikatai turi kurkuminas?

Kokius privalumus sveikatai turi kurkuminas?

Kurkuminas yra ryškiai geltonas natūralus pigmentas, randamas ciberžolės šaknyse ir stiebuose, suteikiantis šiam augalui jo būdingą ryškiai oranžinę spalvą. Ši medžiaga gerai žinoma dėl savo priešuždegiminių savybių, todėl dažnai naudojama Indijos tradicinėje medicinoje įvairioms uždegiminėms ligoms, tokioms kaip artritas ir uždegiminės žarnyno ligos, gydyti. Be to, jis gali padėti slopinti vėžinių ląstelių augimą ir plitimą bei skatinti jų sunaikinimą.

Skaityti toliau


Nuo kokių negalavimų apsaugo vitaminas B6?

Nuo kokių negalavimų apsaugo vitaminas B6?

Vitaminas B6 (piridoksinas) – vandenyje tirpstantis B grupės vitaminas, ypač svarbus nėštumo ir žindymo laikotarpiu. Kartu su folio rūgštimi jis užtikrina optimalų organizmo funkcionavimą ir vystymąsi. Piridoksinas dalyvauja daugybėje procesų, įskaitant neurotransmiterių, būtinų normaliai smegenų veiklai ir nuotaikos reguliavimui, gamybą. Šis vitaminas taip pat svarbus baltymų, riebalų ir angliavandenių apdorojimui, todėl jo trūkumas gali sukelti įvairias sveikatos problemas.

Skaityti toliau


Kas yra kobaltas ir kodėl jis toks svarbus?

Kas yra kobaltas ir kodėl jis toks svarbus?

Kobaltas yra svarbus mikroelementas, kurio mums reikia labai mažais kiekiais. Viena pagrindinių jo funkcijų – padėti gaminti vitaminą B12, kuris dalyvauja daugelyje svarbių procesų, vykstančių mūsų organizme.

Skaityti toliau


Antikūnai – mūsų organizmo saugotojai

Antikūnai – mūsų organizmo saugotojai

Antikūnai, dar žinomi kaip imunoglobulinai, yra ypatingi baltymai, kuriuos mūsų organizmas gamina kaip atsaką į svetimas medžiagas, tokias kaip virusai ir bakterijos. Jie yra imuniteto dalis, padedanti kovoti su infekcijomis ir apsauganti kūną nuo pavojingų mikroorganizmų.

Skaityti toliau


Kokią žalą sveikatai kelia pesticidai?

Kokią žalą sveikatai kelia pesticidai?

Pesticidai yra cheminės medžiagos, naudojamos apsaugoti augalus nuo kenkėjų, ligų ir piktžolių. Nors jie padeda užauginti didesnį derlių, gali turėti neigiamą poveikį žmogaus organizmui.

Skaityti toliau


Kuo ypatingas tunas?

Kuo ypatingas tunas?

Tunas yra labai populiari žuvis ant daugelio žmonių stalo dėl savo švelnaus skonio ir maistinės vertės. Tai puikus aukštos kokybės baltymų šaltinis, padedantis formuoti raumenis ir atkurti kūno audinius.

Skaityti toliau




© 2024 sveikiau.lt