Abrikosas

Abrikosas

Abrikosas buvo pradėtas auginti Kinijoje maždaug prieš 4 tūkst. metų. Tai geltonas, ovalios formos, mėsingas vaisius su kauliuku viduje. Senovėje dėl savo auksinės spalvos abrikosai buvo vadinami „saulės kiaušiniais“.

Abrikosas padeda palaikyti sveiką širdies ir kraujagyslių veiklą. Jame esantis pektinas sugeria ir pašalina toksinus iš organizmo, o vitaminas A apsaugo akis nuo degeneracijos.

Abrikosas – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos
– 48 kcal

Angliavandeniai
– 11 g
Natūralus cukrus – 9 g
Skaidulinės medžiagos – 2 g

Baltymai
– 1 g
Riebalai – 0,4 g

Vitaminas A – 96 μg
Alfa karotenas – 19 μg
Beta karotenas – 1090 μg
Beta kriptoksantinas – 104 μg

Vitaminas B3
(niacinas) – 0,6 mg
Vitaminas C – 10 mg

Fosforas
– 23 mg
Geležis – 0,4 mg
Kalcis – 13 mg
Kalis – 259 mg
Magnis – 10 mg



Obuolys

Obuolys

„Obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“ nėra iš piršto laužtas posakis. Buvo atlikti tyrimai, kurie parodė, kad žmonėms, kasdien suvalgantiems po obuolį, buvo išrašoma mažiau receptinių vaistų.

Skaityti toliau


Ananasas

Ananasas

Ananasas – atogrąžų kraštų vaisius, kuris būna įvairaus dydžio ir svorio, mažiausias gali sverti 0,5 kg, o didžiausias – 4 kg, nors yra ir tokių, kurie užauga iki 28 kg.

Skaityti toliau


Arbūzas

Arbūzas

Arbūzas – gaivinantis vaisius, pagrinde sudarytas iš vandens ir cukraus, tačiau jame taip pat yra ir naudingų medžiagų, tokių kaip vitaminas A bei jo provitaminas beta karotenas, vitaminas C, fosforas, geležis, kalis ir magnis. O likopenas – gausiausias šiame vaisiuje, jis suteikia arbūzui stiprių antioksidacinių savybių.

Skaityti toliau


Bananas

Bananas

Bananas botanikoje yra uoga, tačiau kasdieniame gyvenime jis vadinamas vaisiumi. Šis augalas turi nemažai kalorijų, tačiau jas kompensuoja jame esantis fosforas, kalis, magnis, manganas, vitaminas C ir B grupės vitaminai. Tai labai maistingas vaisius. Jis ypač vertinamas besivystančiose šalyse, kur bananai yra vienas iš pagrindinių maisto produktų.

Skaityti toliau


Citrina

Citrina

Citrina – vienas populiariausių vaisių pasaulyje, plačiai naudojamas virtuvėje. Ja gardinamos arbatos ir kiti gėrimai, salotos, desertai, garnyrai ir marinatai.

Skaityti toliau


Duonvaisis

Duonvaisis

Duonvaisis – mėsingas atogrąžų vaisius, sveriantis 4-6 kilogramus, savo išvaizda panašus į džekfrutą. Jį galima valgyti prinokusį arba ne. Prinokęs duonvaisis yra saldus, banano skonio, o žalias ir termiškai apdorotas primena duoną.

Skaityti toliau


Džekfrutas

Džekfrutas

Džekfrutas – didžiausias vaisius pasaulyje, sveriantis nuo 10 iki 25 kg, nors gali pasiekti ir 110 kg svorį. Šis vaisius skleidžia specifinį aromatą, panašų į supuvusių svogūnų kvapą, ir turi dvi valgomas dalis su unikaliais skoniais. Jo geltonos sėklų ankštys yra saldžios, primena ananasų ir bananų skonio mišinį, o baltas pluoštinis minkštimas naudojamas kaip mėsos alternatyva vegetariškuose receptuose. Džekfrutas taip pat gali būti valgomas ir žalias, tačiau prieš tai jį reikia termiškai apdoroti.

Skaityti toliau




© 2024 sveikiau.lt