Ananasas – atogrąžų kraštų vaisius, kuris būna įvairaus dydžio ir svorio, mažiausias gali sverti 0,5 kg, o didžiausias – 4 kg, nors yra ir tokių, kurie užauga iki 28 kg.
Ananasas turi širdžiai naudingų medžiagų, tai maistinės skaidulos, vitaminas C ir kalis. Be to, jame yra didelis kiekis mangano, kuris veikia kaip antioksidantas ir yra reikalingas kolageno gamybai. Šis vaisius taip pat išsiskiria fermentų, svarbių virškinimo sistemos veiklai, gausa.
Kalorijos – 50 kcal
Angliavandeniai – 13 g
Natūralus cukrus – 10 g
Skaidulinės medžiagos – 1 g
Baltymai – 1 g
Riebalai – 0,1 g
Omega-3 – 17 mg
Omega-6 – 23 mg
Vitaminas A – 3 μg
Beta karotenas – 35 μg
Vitaminas B3 (niacinas) – 500 μg
Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis) – 200 μg
Vitaminas B6 (piridoksinas) – 100 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 18 μg
Vitaminas C – 48 mg
Geležis – 0,3 mg
Kalis – 109 mg
Manganas – 1 mg
„Obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“ nėra iš piršto laužtas posakis. Buvo atlikti tyrimai, kurie parodė, kad žmonėms, kasdien suvalgantiems po obuolį, buvo išrašoma mažiau receptinių vaistų.
Abrikosas buvo pradėtas auginti Kinijoje maždaug prieš 4 tūkst. metų. Tai geltonas, ovalios formos, mėsingas vaisius su kauliuku viduje. Senovėje dėl savo auksinės spalvos abrikosai buvo vadinami „saulės kiaušiniais“.
Arbūzas – gaivinantis vaisius, pagrinde sudarytas iš vandens ir cukraus, tačiau jame taip pat yra ir naudingų medžiagų, tokių kaip vitaminas A bei jo provitaminas beta karotenas, vitaminas C, fosforas, geležis, kalis ir magnis. O likopenas – gausiausias šiame vaisiuje, jis suteikia arbūzui stiprių antioksidacinių savybių.
Bananas botanikoje yra uoga, tačiau kasdieniame gyvenime jis vadinamas vaisiumi. Šis augalas turi nemažai kalorijų, tačiau jas kompensuoja jame esantis fosforas, kalis, magnis, manganas, vitaminas C ir B grupės vitaminai. Tai labai maistingas vaisius. Jis ypač vertinamas besivystančiose šalyse, kur bananai yra vienas iš pagrindinių maisto produktų.
Citrina – vienas populiariausių vaisių pasaulyje, plačiai naudojamas virtuvėje. Ja gardinamos arbatos ir kiti gėrimai, salotos, desertai, garnyrai ir marinatai.