Džekfrutas

Džekfrutas

Džekfrutas – didžiausias vaisius pasaulyje, sveriantis nuo 10 iki 25 kg, nors gali pasiekti ir 110 kg svorį. Šis vaisius skleidžia specifinį aromatą, panašų į supuvusių svogūnų kvapą, ir turi dvi valgomas dalis su unikaliais skoniais. Jo geltonos sėklų ankštys yra saldžios, primena ananasų ir bananų skonio mišinį, o baltas pluoštinis minkštimas naudojamas kaip mėsos alternatyva vegetariškuose receptuose. Džekfrutas taip pat gali būti valgomas ir žalias, tačiau prieš tai jį reikia termiškai apdoroti.

Džekfrutas yra tikra vitaminų ir mineralų bomba. Kalis, vitaminas C ir B grupės vitaminai suteikia jam priešuždegiminių, priešvėžinių ir širdį stiprinančių savybių.

Džekfrutas – maistinė vertė (100 g)

 

Kalorijos – 95 kcal

Angliavandeniai
– 23 g
Natūralus cukrus – 19 g
Skaidulinės medžiagos – 2 g

Baltymai
– 2 g

Riebalai
– 1 g
Omega-3 – 24 mg
Omega-6 – 63 mg

Vitaminas A – 5 μg
Alfa karotenas – 6 μg
Beta karotenas – 61 μg

Vitaminas B3
(niacinas) – 1 000 μg
Vitaminas B6 (piridoksinas) – 300 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 24 μg

Vitaminas C
– 14 mg

Fosforas
– 21 mg
Kalcis – 24 mg
Kalis – 448 mg
Magnis – 29 mg




Duonvaisis

Duonvaisis

Duonvaisis – mėsingas atogrąžų vaisius, sveriantis 4-6 kilogramus, savo išvaizda panašus į džekfrutą. Jį galima valgyti prinokusį arba ne. Prinokęs duonvaisis yra saldus, banano skonio, o žalias ir termiškai apdorotas primena duoną.

Skaityti toliau


Citrina

Citrina

Citrina – vienas populiariausių vaisių pasaulyje, plačiai naudojamas virtuvėje. Ja gardinamos arbatos ir kiti gėrimai, salotos, desertai, garnyrai ir marinatai.

Skaityti toliau


Bananas

Bananas

Bananas botanikoje yra uoga, tačiau kasdieniame gyvenime jis vadinamas vaisiumi. Šis augalas turi nemažai kalorijų, tačiau jas kompensuoja jame esantis fosforas, kalis, magnis, manganas, vitaminas C ir B grupės vitaminai. Tai labai maistingas vaisius. Jis ypač vertinamas besivystančiose šalyse, kur bananai yra vienas iš pagrindinių maisto produktų.

Skaityti toliau


Arbūzas

Arbūzas

Arbūzas – gaivinantis vaisius, pagrinde sudarytas iš vandens ir cukraus, tačiau jame taip pat yra ir naudingų medžiagų, tokių kaip vitaminas A bei jo provitaminas beta karotenas, vitaminas C, fosforas, geležis, kalis ir magnis. O likopenas – gausiausias šiame vaisiuje, jis suteikia arbūzui stiprių antioksidacinių savybių.

Skaityti toliau


Abrikosas

Abrikosas

Abrikosas buvo pradėtas auginti Kinijoje maždaug prieš 4 tūkst. metų. Tai geltonas, ovalios formos, mėsingas vaisius su kauliuku viduje. Senovėje dėl savo auksinės spalvos abrikosai buvo vadinami „saulės kiaušiniais“.

Skaityti toliau


Figos

Figos

Figos – nedideli vaisiai, pilni mažų sėklyčių. Jų būna įvairiausių spalvų – nuo ​​baltos iki juodai mėlynos. Šie vaisiai valgomi tik prinokę, antraip jų aitrios pieniškos sultys gali sukelti bėrimą.

Skaityti toliau


Granatas

Granatas

Granatas – apvalus, raudonas, obuolio dydžio vaisius. Jis sudarytas iš daugybės sėklų, kurias dengia kieta luobelė. Tai rudens sezono augalas. Kuo granatas ryškesnės spalvos ir sunkesnis, tuo jis skanesnis ir sultingesnis.

Skaityti toliau


Greipfrutas

Greipfrutas

Greipfrutas reiškia „vynuogiškas vaisius“, šį pavadinimą jis gavo dėl to, nes, kaip ir vynuogės, auga kekėmis. Jis labai panašus į apelsiną, bet yra žymiai didesnis, o jo minkštimas gali būti baltas, geltonas, raudonas arba rožinis. Greipfruto žievelė būna geltonos ar rausvai geltonos spalvos. Tai ganėtinai rūgštus vaisius.

Skaityti toliau


Kivis

Kivis

Kivis – tai vijoklinio augalo vaisius, kuris buvo išvestas Kinijoje, dėl to taip pat vadinamas „kinišku agrastu“. Kivio minkštimas gali būti žalios arba geltonos spalvos.

Skaityti toliau


Kokosas

Kokosas

Kokosas dažnai vadinamas riešutu, tačiau botanikos akimis tai kaulavaisis. Jis auginamas atogrąžų kraštuose ir gali sverti nuo 350 gramų iki 2,5 kilogramo.

Skaityti toliau




© 2024 sveikiau.lt