Arbūzas – gaivinantis vaisius, pagrinde sudarytas iš vandens ir cukraus, tačiau jame taip pat yra ir naudingų medžiagų, tokių kaip vitaminas A bei jo provitaminas beta karotenas, vitaminas C, fosforas, geležis, kalis ir magnis. O likopenas – gausiausias šiame vaisiuje, jis suteikia arbūzui stiprių antioksidacinių savybių.
Arbūzas gali būti apvalios arba pailgos formos ir sverti nuo 2 iki 14 kilogramų, nors yra ir tokių, kurie užauga iki 80 ar net 180 kilogramų svorio. Jo žievė gana stora, geltonos arba žalios spalvos, taškuota, dryžuota arba vienspalvė. Arbūzo minkštimas būna raudonas, rožinis, oranžinis arba geltonas, su sėklomis arba be jų.
Kalorijos – 30 kcal
Angliavandeniai – 8 g
Natūralus cukrus – 6 g
Skaidulinės medžiagos – 0,4 g
Baltymai – 1 g
Riebalai – 0,2 g
Vitaminas A – 28 μg
Beta karotenas – 303 μg
Likopenas – 5000 μg
Vitaminas B3 (niacinas) – 0,2 mg
Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis) – 0,2 mg
Vitaminas C – 8 mg
Fosforas – 11 mg
Geležis – 0,2 mg
Kalis – 112 mg
Magnis – 10 mg
Abrikosas buvo pradėtas auginti Kinijoje maždaug prieš 4 tūkst. metų. Tai geltonas, ovalios formos, mėsingas vaisius su kauliuku viduje. Senovėje dėl savo auksinės spalvos abrikosai buvo vadinami „saulės kiaušiniais“.
„Obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“ nėra iš piršto laužtas posakis. Buvo atlikti tyrimai, kurie parodė, kad žmonėms, kasdien suvalgantiems po obuolį, buvo išrašoma mažiau receptinių vaistų.
Ananasas – atogrąžų kraštų vaisius, kuris būna įvairaus dydžio ir svorio, mažiausias gali sverti 0,5 kg, o didžiausias – 4 kg, nors yra ir tokių, kurie užauga iki 28 kg.
Bananas botanikoje yra uoga, tačiau kasdieniame gyvenime jis vadinamas vaisiumi. Šis augalas turi nemažai kalorijų, tačiau jas kompensuoja jame esantis fosforas, kalis, magnis, manganas, vitaminas C ir B grupės vitaminai. Tai labai maistingas vaisius. Jis ypač vertinamas besivystančiose šalyse, kur bananai yra vienas iš pagrindinių maisto produktų.
Citrina – vienas populiariausių vaisių pasaulyje, plačiai naudojamas virtuvėje. Ja gardinamos arbatos ir kiti gėrimai, salotos, desertai, garnyrai ir marinatai.
Duonvaisis – mėsingas atogrąžų vaisius, sveriantis 4-6 kilogramus, savo išvaizda panašus į džekfrutą. Jį galima valgyti prinokusį arba ne. Prinokęs duonvaisis yra saldus, banano skonio, o žalias ir termiškai apdorotas primena duoną.
Džekfrutas – didžiausias vaisius pasaulyje, sveriantis nuo 10 iki 25 kg, nors gali pasiekti ir 110 kg svorį. Šis vaisius skleidžia specifinį aromatą, panašų į supuvusių svogūnų kvapą, ir turi dvi valgomas dalis su unikaliais skoniais. Jo geltonos sėklų ankštys yra saldžios, primena ananasų ir bananų skonio mišinį, o baltas pluoštinis minkštimas naudojamas kaip mėsos alternatyva vegetariškuose receptuose. Džekfrutas taip pat gali būti valgomas ir žalias, tačiau prieš tai jį reikia termiškai apdoroti.
Figos – nedideli vaisiai, pilni mažų sėklyčių. Jų būna įvairiausių spalvų – nuo baltos iki juodai mėlynos. Šie vaisiai valgomi tik prinokę, antraip jų aitrios pieniškos sultys gali sukelti bėrimą.