Fosforas – tai būtinas organizmui mineralas, kuris kartu su kalciu yra pagrindinė kaulų ir dantų sudedamoji dalis. Be to, fosforas atlieka svarbų vaidmenį perduodant genetinę informaciją ir generuojant energiją. Dalyvauja medžiagų apykaitos ir augimo procesuose, aminorūgščių formavimesi bei nervų sistemos veikloje.
Fosforas randamas daugelyje maisto produktų, todėl organizmas nesunkiai aprūpinamas pakankamu jo kiekiu su maistu. Inkstų nepakankamumas arba Vitamino D stygius gali trikdyti šio mineralo pasisavinimą. Tokiu atveju gali atsirasti Fosforo trūkumas. Pagrindiniai simptomai – nuolatinis nuovargis ir energijos stoka. Gali išsivystyti rachitas ir aterosklerozė.
Rekomenduojama fosforo norma suaugusiems yra apie 900 mg per dieną.
MAISTO PRODUKTAI – FOSFORAS (100g)
Kanapių sėklos – 1650 mg
Chia sėklos – 860 mg
Soja – 704 mg
Sezamo sėklos – 629 mg
Anakardžiai – 593 mg
Migdolai – 481 mg
Žemės riešutai – 376 mg
Graikiniai riešutai – 346 mg
Lazdynų riešutai – 290 mg
Silkė – 263 mg
Ešerys – 257 mg
Avinžirniai – 252 mg
Kalmaras – 251 mg
Moliuskai – 251 mg
Kiauliena – 246 mg
Lašiša – 245 mg
Vištienos krūtinėlė – 241 mg
Krevetės – 237 mg
Putpelių kiaušiniai – 226 mg
Vištiena – 210 mg
Jautiena – 198 mg
Vištų kiaušiniai – 198 mg
Vištienos šlaunelės – 184 mg
Varškė – 159 mg
Česnakas – 153 mg
Kokosas – 113 mg
Pienas – 101 mg
Artišokas – 90 mg
Pastarnokas – 71 mg
Pasiflora – 68 mg
Brokolis – 66 mg
Rūgštynė – 63 mg
Griežtis – 53 mg
Avokadas – 52 mg
Smidrai – 52 mg
Špinatai – 49 mg
Moliūgas – 44 mg
Šeivamedžio uogos – 39 mg
Bulvė – 38 mg
Cukinija – 38 mg
Šparaginės pupelės – 38 mg
Granatas – 36 mg
Patisonas – 36 mg
Morka – 35 mg
Poras – 35 mg
Tekšės – 35 mg
Kivis – 34 mg
Duonvaisis – 30 mg
Avietės – 29 mg
Svogūnas – 29 mg
Agrastai – 27 mg
Ropė – 27 mg
Kopūstas – 26 mg
Salotinė cikorija – 26 mg
Agurkas – 24 mg
Braškės – 24 mg
Salieras – 24 mg
Salota – 24 mg
Sviestas – 24 mg
Abrikosas – 23 mg
Bananas – 22 mg
Gervuogės – 22 mg
Džekfrutas – 21 mg
Ridikas – 20 mg
Vynuogės – 20 mg
Vyšnios – 18 mg
Arbūzas – 11 mg
Obuolys – 11 mg