Insulinas – tai kasoje gaminamas
hormonas, kurio pagrindinė funkcija yra reguliuoti gliukozės koncentraciją kraujyje. Tai labai svarbu, nes jei ši per didelė, gali ištikti hiperglikeminė koma ar net mirtis.
Insulinas taip pat stimuliuoja raumenų, kepenų ir riebalų ląsteles, dėl to sparčiau formuojasi glikogenas ir
riebalai. Insulino perteklius gali sukelti tokius negalavimus kaip
nutukimas ar
metabolinis sindromas.
Insulinas glaudžiai susijęs su tai, ką valgome. Greitieji angliavandeniai, tokie kaip
ryžiai,
miltai,
cukrus,
cukraus pakaitalai ir
saldikliai, trikdo šio hormono pusiausvyrą. Norint palaikyti tinkamą insulino kiekį kraujyje, reikėtų rinktis baltyminę mitybą, kurioje dominuoja
baltymų gausa pasižymintys maisto produktai ir daržovės.