Mėlynės – mažytės tamsiai mėlynos spalvos uogos, kurių prekybos centruose tikrai nerasite. Jos aptinkamas tik miškuose nuo liepos iki rugsėjo mėnesio. Savo išvaizda labai panašios į šilauoges, tačiau įdėmiau pažvelgus, galima pastebėti du svarbius skirtumus: mėlynė savo viršūnėlėje turi įdubą su apskritimu viduje, o ją perpjovus pusiau, atsiskleidžia purpurinės spalvos minkštimas.
Mėlynes galima valgyti šviežias, džiovintas arba virti uogienes ir kisielius. Tačiau šios uogos naudojamos ne tik maistui, iš jų taip pat gaminami natūralūs vaistai bei kosmetika.
Mėlynių nauda virškinimui, akims, širdžiai ir kitiems kūno organams yra neapsakomai didelė. Tai labai galingas antioksidantas, galintis padėti išgydyti daugybę ligų ir atstatyti sveikatą.
Kalorijos – 37 kcal
Angliavandeniai – 9 g
Baltymai – 0,4 g
Riebalai – 0,1 g
Vitaminas B3 (niacinas) – 0,3 mg
Vitaminas C – 3 mg
Geležis – 0,3 mg
Kalcis – 15 mg