Gervuogės

Gervuogės

Gervuogės – vienos populiariausių ir naudingiausių uogų Lietuvoje, kuriomis galima mėgautis nuo birželio iki rugsėjo mėnesio. Visame pasaulyje jų yra apie 400 rūšių. Dažniausiai gervuogės būna juodos arba tamsiai mėlynos spalvos, bet yra ir raudonų, violetinių, oranžinių ir net baltų.

Gervuogių nauda sveikatai yra labai plati. Jos turi daug vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kitų maistinių medžiagų, kurios teigiamai veikia žmogaus organizmą. Jose gausu Vitamino C, būtino geležies pasisavinimui bei imuniteto stiprinimui. Taip pat Vitamino K, magnio, mangano, niacino ir kitų B grupės vitaminų.

Gervuogės aktyvina virškinimo sistemą, gerina medžiagų apykaitą bei pasižymi mažu kalorijų skaičiumi, todėl naudojamos ir kaip natūralus produktas lieknėjimui.

Gervuogės – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos – 43 kcal

Angliavandeniai
– 10 g
Natūralus cukrus – 5 g
Skaidulinės medžiagos – 5 g

Baltymai
– 1 g
Riebalai – 0,5 g

Vitaminas B3 (niacinas) – 600 μg
Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis) – 300 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 25 μg

Vitaminas C
– 21 mg
Vitaminas E – 1 mg

Vitaminas K
– 20 μg

Fosforas
– 22 mg
Geležis – 0,6 mg
Kalcis – 29 mg
Kalis – 162 mg
Magnis – 20 mg
Manganas – 0,6 mg



© 2023 sveikiau.lt