Avietės

Avietės

Avietės gali būti labai įvairiaspalvės: geltonos, raudonos, violetinės, mėlynos ar juodos. Jas galima valgyti šviežias arba džiovintas. Iš jų gaminami ledai, kepami pyragai, spaudžiamos sultys, verdami kompotai ir uogienės.

Avietės itin naudingos sveikatai, nes jose gausu vitaminų ir mineralų, tokių kaip niacinas, folio rūgštis, fosforas, geležis, kalcis, kalis, magnis, manganas bei vitaminai C, E ir K. Šios uogos padeda sustiprinti imunitetą, palaiko sveiką kraujotaką, mažina kraujospūdį bei cholesterolio kiekį kraujyje.

Avietės – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos – 52 kcal

Angliavandeniai
– 12 g
Natūralus cukrus – 4 g
Skaidulinės medžiagos – 7 g

Baltymai
– 1 g
Riebalai – 0,7 g

Vitaminas B3 (niacinas) – 600 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 21 μg

Vitaminas C
– 26 mg
Vitaminas E – 1 mg

Vitaminas K
– 8 μg

Fosforas
– 29 mg
Geležis – 0,7 mg
Kalcis – 25 mg
Kalis – 151 mg
Magnis – 22 mg
Manganas – 0,7 mg



© 2023 sveikiau.lt