Vyšnios

Vyšnios

Vyšnios – raudonos arba geltonos spalvos uogos, kurių yra apie 150 rūšių. Dvi pagrindinės – saldžiosios ir rūgščiosios. Abi vyšnių rūšys yra skanios tiek žalios, tiek termiškai apdorotos. Iš jų gaminami sirupai, uogienės, kompotai, desertai, sultys ir vyšnių vynas. Jomis gardinami padažai ir salotos.

Vyšnios sveikas užkandis alkiui numalšinti ir sveikatai pagerinti. Kaip ir daugelyje kitų uogų, jose randasi ne tik įvairios maistinės medžiagos, bet ir vertingi natūralūs antioksidantai. Vienas iš jų – melatoninas. Ši medžiaga padeda greičiau užmigti bei yra svarbi ramiam ir geram miegui.

Tačiau vyšnių nauda neapsiriboja tik tuo. Jos taip pat gerina atmintį, pagelbsti kai kamuoja menstruacijų skausmai ar traukia mėšlungis. Be to, jose esančios skaidulos mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina virškinimą ir medžiagų apykaitą. To pasekoje tirpsta pilvo riebalai bei krenta svoris.

Vyšnios – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos – 57 kcal

Angliavandeniai
– 14 g
Natūralus cukrus – 11 g
Skaidulinės medžiagos – 2 g

Baltymai
– 1 g
Riebalai – 0,3 g

Vitaminas A – 34 μg
Vitaminas B3 (niacinas) – 300 μg

Vitaminas C
– 9 mg

Fosforas
– 18 mg
Geležis – 0,3 mg
Kalis – 198 mg



© 2023 sveikiau.lt