Lazdynų riešutai – tai ovalios arba šiek tiek pailgos ir suplotos formos riešutai. Jie būna apgaubti lapų gožele ir dažniausiai auga kekėmis. Šiuos riešutus galima valgyti šviežius arba apskrudintus. Iš jų taip pat spaudžiamas aliejus ir gaminama riešutų chalva.
Lazdynų riešutų nauda sveikatai yra itin didelė. Tai vertingas mineralų ir vitaminų šaltinis. Juose esanti folio rūgštis veikia kaip natūralus antidepresantas. Vitaminai A, E ir kiti B grupės vitaminai apsaugo odą ir nervų sistemą nuo oksidacinio streso. Lazdynų riešutai taip pat naudingi virškinimui, kraujospūdžio ir cholesterolio mažinimui. Jų dėka gerėja kraujo krešėjimas, palengvėja mėnesinių skausmai, bei tvirtėja kaulai.
Lazdynų riešutai turi nemažai kalorijų, todėl patartina juos vartoti tik nedideliais kiekiais. Be to, juose yra daug fosforo, kurio perteklius gali trukdyti kalcio pasisavinimui bei Vitamino D susidarymui.
Kalorijos – 628 kcal
Angliavandeniai – 17 g
Natūralus cukrus – 4 g
Skaidulinės medžiagos – 10 g
Baltymai – 15 g
Riebalai – 61 g
Mononesotieji riebalai – 46 g
Polinesotieji riebalai – 8 g
Sotieji riebalai – 4 g
Vitaminas B1 (tiaminas) – 600 μg
Vitaminas B2 (riboflavinas) – 100 μg
Vitaminas B3 (niacinas) – 1 800 μg
Vitaminas B4 (cholinas) – 46 000 μg
Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis) – 900 μg
Vitaminas B6 (piridoksinas) – 600 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 113 μg
Vitaminas C – 6 mg
Vitaminas E – 15 mg
Vitaminas K – 14 μg
Chromas – 12 µg
Cinkas – 2,5 mg
Fosforas – 290 mg
Geležis – 5 mg
Kalcis – 114 mg
Kalis – 680 mg
Magnis – 163 mg
Manganas – 6 mg
Varis – 1,7 mg