Vynuogės

Vynuogės

Vynuogės auga kekėmis, vienoje kekėje jų gali būti net 300. Tai labai įvairiaspalvės uogos, jos būna žalios, geltonos, raudonos, rudos, violetinės, juodos ar net baltos. Iš jų gaminami drebučiai, uogienės ir vynas, spaudžiamos sultys bei vynuogių sėklų aliejus. Dvi populiariausios vynuogių rūšys: su sėklomis arba be jų. Besėklės vynuogės pagrinde naudojamos konditerijoje.

Vynuogių nauda sveikatai yra labai plataus spektro: nuo alergijos simptomų mažinimo iki insulto ir vėžio prevencijos. Be to, raudonųjų vynuogių kauliukų ekstraktas yra stipriausias antioksidantas randamas gamtoje. Jis 20-50 kartų stipresnis už beta karoteną ar Vitaminą C.

Vynuogės – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos
– 69 kcal

Angliavandeniai
– 18 g
Natūralus cukrus – 16 g
Skaidulinės medžiagos – 1 g

Baltymai
– 1 g
Riebalai – 0,2 g

Vitaminas A
– 2 μg

Vitaminas C – 3 mg

Vitaminas K
– 14 μg

Fosforas
– 20 mg
Geležis – 0,4 mg
Kalis – 191 mg



© 2023 sveikiau.lt