Salotinė cikorija

Salotinė cikorija

Salotinė cikorija (trūkažolė) – labai universali daržovė. Jos viršutinę dalį galima dėti į salotas, kepti ant griliaus, iš jos ruošiami troškiniai ir pyragai. Šaknys naudojamos sveikuoliškų gėrimų gamyboje, tokių kaip cikorijos kava ir arbata.

Cikorija pasižymi kartoku skoniu, ypač jos šerdis, todėl prieš gaminant, ją reikėtų pašalinti. Skaniausios – baltesnės spalvos gūželės.

Cikorija turi labai mažai kalorijų, o joje esančios maistinės skaidulos, folio rūgštis ir kiti vitaminai bei mineralai gerina virškinimą ir degina riebalus, todėl padeda numesti svorio. Be to, vartojant cikoriją, pagerėja kalcio pasisavinimas, kraujo apytaka bei medžiagų apykaita.

Salotinė cikorija – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos – 17 kcal

Angliavandeniai
– 4 g
Natūralus cukrus – 0,5 g
Skaidulinės medžiagos – 3 g

Baltymai
– 1 g
Riebalai – 0,1 g

Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 37 μg

Fosforas
– 26 mg
Geležis – 0,2 mg
Kalcis – 19 mg
Kalis – 211 mg



© 2023 sveikiau.lt