Rūgštynė – tiek maistas, tiek vaistas. Iš jos gali būti ne tik verdamos sriubos, gaminamos salotos, kepami pyragai ir spaudžiamos sultys, bet ir plikomos gydomosios arbatos. Maistui naudojami jauni lapai, o arbatai – visos jos dalys. Rūgštynių sultys naudingos apetitui didinti, lapų ir šaknų antpilai – puikus priešnuodis apsinuodijus.
Rūgštynė yra vertingas augalas, kuris aprūpina organizmą daugybe maistinių medžiagų. Joje esantys vitaminai ir mikroelementai gali padėti gydyti avitaminozę ir anemiją. Rūgštynių vartojimas palengvina menopauzės simptomus bei stimuliuoja tulžies ir kepenų veiklą. Ši daržovė rekomenduojama tiems, kam pakilęs cholesterolis, sutrikęs virškinimas ar sumažėjęs skrandžio rūgštingumas. Ji taip pat gali būti naudojama kaip antiseptikas kovojant su mikrobais ir infekcijomis.
Kalorijos – 22 kcal
Angliavandeniai – 3 g
Natūralus cukrus – 0,2 g
Skaidulinės medžiagos – 3 g
Baltymai – 2 g
Riebalai – 0,7 g
Vitaminas A – 200 μg
Vitaminas B6 (piridoksinas) – 100 μg
Vitaminas C – 48 mg
Fosforas – 63 mg
Geležis – 2,4 mg
Kalcis – 44 mg
Kalis – 390 mg
Magnis – 103 mg
Manganas – 0,3 mg