Patisonas

Patisonas

Patisonas – balta, geltona, žalia ar juostuota moliūgų šeimos daržovė, primenanti skraidančią lėkštę arba apskritą iškilusį pyragą. Patisoną geriausia valgyti jauną, nevisiškai subrendusį, tada iš jo išeina skanus troškinys, tyrė, marmeladas, uogienė ar kompotas. Jį taip pat galima marinuoti ir rauginti. Be to, tai dekoratyvinis augalas, tad įdaryti patisonai ne tik aprūpins organizmą reikalingomis maisto medžiagomis, bet ir puikiai tiks šventiniam stalui papuošti.

Patisonas turi labai mažai kalorijų, todėl iš jo gali būti gaminamas įvairus dietinis maistas bei nekaloringi garnyrai. Reguliariai vartojant šią daržovę vyksta organizmo detoksikacija, valosi skysčiai, mažėja blogasis cholesterolis bei gerėja baltymų pasisavinimas. Taip pat padeda sergant mažakraujyste, hipertonija, opalige, ateroskleroze ir disbakterioze. Gelbsti nuo diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų bei inkstų, kepenų ir virškinimo sutrikimų.

Patisonas yra vertingas vitaminų ir mineralų šaltinis. Jame daug Vitamino C, kalio, fosforo, geležies ir magnio.

Patisonas – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos
– 18 kcal

Angliavandeniai
– 4 g
Natūralus cukrus – 2 g
Skaidulinės medžiagos – 1 g

Baltymai
– 1 g
Riebalai – 0,2 g

Vitaminas A – 11 μg
Beta karotenas – 130 μg
Liuteinas ir zeaksantinas – 2310 μg

Vitaminas B6
(piridoksinas) – 100 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 30 μg

Vitaminas C
– 18 mg

Fosforas
– 36 mg
Geležis – 0,4 mg
Kalis – 182 mg
Magnis – 23 mg



© 2023 sveikiau.lt