Smidrai

Smidrai

Smidrai arba, kitaip dar vadinami, šparagai yra pavasarinis augalas, kuriuo galima mėgautis tik iki birželio pabaigos. Juos geriausia valgyti žalius arba kuo mažiau termiškai apdorotus, taip juose esantys vitaminai ir mikroelementai išliks nepakitę.

Smidrai rekomenduojami norintiems numesti svorio, sportuojantiems ir diabetikams. Juose itin mažai kalorijų, o jų pavalgius, sotumo jausmas išlieka gana ilgai. Smidrai puikiai tinka žarnyno veiklai gerinti bei cholesteroliui mažinti.

Smidrai – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos – 20 kcal

Angliavandeniai
 – 4 g
Natūralus cukrus – 2 g
Skaidulinės medžiagos – 2 g

Baltymai
– 2 g
Riebalai – 0,1 g

Vitaminas A – 38 μg
Alfa karotenas – 9 μg
Beta karotenas – 449 μg
Liuteinas ir zeaksantinas – 710 μg

Vitaminas B3
(niacinas) – 1 000 μg
Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis) – 300 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 52 μg

Vitaminas C
– 6 mg

Vitaminas K
– 42 μg

Fosforas
– 52 mg
Geležis – 2 mg
Kalcis – 24 mg
Kalis – 202 mg



© 2023 sveikiau.lt