Pienas

Pienas

Pienas yra universalus gėrimas, vartojamas visame pasaulyje. Iš jo gaminami įvairūs pieno produktai, tokie kaip grietinė, grietinėlė, sviestas, varškė, sūris, jogurtas, rūgpienis, kefyras, airanas ir pieno milteliai. Pagrindinis pieno šaltinis yra karvė, tačiau kai kuriuose regionuose mieliau vartojamas ožkos, avies, buivolės ar kumelės pienas.

Pienas turi įvairių vitaminų ir mineralų, tokių kaip Vitaminas A, Vitaminas D, B grupės vitaminai, cinkas, fosforas, kalcis, kalis ir natris.

Pienas – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos – 60 kcal

Angliavandeniai
– 5 g
Natūralus cukrus – 5 g
Skaidulinės medžiagos – 0 g

Baltymai
– 3 g

Riebalai
– 3 g
Sotieji riebalai – 2 g
Cholesterolis – 12 mg

Vitaminas A
– 32 μg

Vitaminas B2
(riboflavinas) – 140 µg
Vitaminas B4 (cholinas) – 17 800 µg
Vitaminas B12 (kobalaminas) – 0,5 μg

Vitaminas D
– 1 µg

Cinkas
– 0,4 mg
Fosforas – 101 mg
Kalcis – 123 mg
Kalis – 150 mg
Natris – 38 mg



© 2023 sveikiau.lt