Varškė

Varškė

Varškė gali skirtis savo riebumu ir tekstūra. Pagal riebumą išskiriamos trys pagrindinės rūšys: riebi varškė, kurios riebumas siekia 13 procentų; pusriebė varškė, kurios riebumas svyruoja nuo 5 iki 13 procentų; ir liesa varškė, turinti mažiau nei 5 procentus riebumo. Kalbant apie tekstūrą, varškė gali būti glotni arba grūdėta. 

Be šių tradicinių varškės tipų, egzistuoja ir įvairūs varškės pakaitalai. Vienas iš jų – sojų varškė, kurios pagrindą sudaro sojų pupelės.

Varškė pasižymi baltymų gausa, todėl yra puikus baltymų šaltinis. Ji taip pat turi reikšmingą kiekį Vitamino B5, B2, fosforo, kalcio ir seleno. Varškėje ypač daug natrio bei Vitamino B12.

Varškė – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos – 98 kcal

Angliavandeniai
– 3 g
Natūralus cukrus – 3 g
Skaidulinės medžiagos – 0 g

Baltymai
– 11 g

Riebalai
– 4 g
Mononesotieji riebalai – 1 g
Sotieji riebalai – 2 g
Cholesterolis – 17 mg

Vitaminas A
– 37 μg

Vitaminas B2
(riboflavinas) – 160 µg
Vitaminas B4 (cholinas) – 18 400 µg
Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis) – 560 µg
Vitaminas B12 (kobalaminas) – 0,4 μg

Fosforas
– 159 mg
Kalcis – 83 mg
Kalis – 104 mg
Natris – 315 mg

Selenas – 10 µg



© 2023 sveikiau.lt