Maistinės skaidulos

Maistinės skaidulos

Skaidulos, dar vadinamos ląsteliena, yra augalinės kilmės maistinės medžiagos, be kurių mūsų virškinimo sistema negalėtų sklandžiai dirbti. Jos skirstomos į dvi rūšis: tirpias ir netirpias. Tirpios skaidulos, keliaudamos virškinamuoju traktu, sugeria vandenį ir tampa panašios į želatiną, o netirpios skaidulos išlieka nepakitusios. Pagrindiniai tirpių skaidulų šaltiniai yra brokoliai, briuselio kopūstai, pupelės, špinatai, obuoliai, apelsinai, greipfrutai, avižiniai dribsniai, vynuogės ir slyvos. Netirpių – vaisių ir šakninių daržovių žievelės, tamsiai žalios lapinės daržovės, riešutai, sėklos, grūdai, nemaltų kviečių produktai, kviečių ir kukurūzų sėlenos. Subalansuota mityba apima abiejų tipų skaidulas.

Maistinės skaidulos mažina blogojo cholesterolio (MTL) kiekį kraujyje, gelbsti nuo vidurių užkietėjimo ir jų dėka iš organizmo greičiau pašalinami toksinai. Be to, skaidulinis maistas suteikia sotumo jausmą ilgesniam laikui, todėl padeda numesti svorio.

Skaidulinės medžiagos yra svarbi kasdienio raciono dalis. Jų norma turėtų būti apie 38 g vyrams ir 25 g moterims.

Maistinių skaidulų šaltiniai


MAISTO PRODUKTAI – SKAIDULOS (100g)

Chia sėklos – 34 g
Linų sėmenys – 27 g
Migdolai – 13 g
Avinžirniai – 12 g
Sezamo sėklos – 12 g
Lazdynų riešutai – 10 g
Pasiflora – 10 g
Žiedadulkės – 10 g
Kokosas – 9 g
Soja – 9 g
Žemės riešutai – 9 g
Bertoletijos – 8 g
Avietės – 7 g
Avokadas – 7 g
Bolivinė balanda – 7 g
Graikiniai riešutai – 7 g
Pistacijos
– 7 g
Šeivamedžio uogos – 7 g
Artišokas – 5 g
Bičių duonelė – 5 g
Duonvaisis – 5 g
Gervuogės – 5 g
Pastarnokas – 5 g
Agrastai – 4 g
Granatas – 4 g
Kanapių sėklos – 4 g
Spanguolės – 4 g
Anakardžiai – 3 g
Baklažanas – 3 g
Bananas – 3 g
Brokolis – 3 g
Bulvė – 3 g
Burokėlis – 3 g
Citrina – 3 g
Figos – 3 g
Kivis – 3 g
Kopūstas – 3 g
Kriaušė – 3 g
Morka – 3 g
Rūgštynė – 3 g
Salotinė cikorija – 3 g
Šparaginės pupelės – 3 g
Abrikosas – 2 g
Agurotis – 2 g
Apelsinas – 2 g
Braškės – 2 g
Česnakas – 2 g
Džekfrutas – 2 g
Griežtis – 2 g
Mandarinas – 2 g
Mangas – 2 g
Obuolys – 2 g
Papaja – 2 g
Poras – 2 g
Rabarbaras – 2 g
Raudonoji paprika – 2 g
Ridikas – 2 g
Ropė – 2 g
Saldžioji paprika – 2 g
Salieras – 2 g
Smidrai – 2 g
Svogūnas – 2 g
Šilauogės – 2 g
Špinatai – 2 g
Vyšnios – 2 g
Žalioji paprika – 2 g
Agurkas – 1 g
Ananasas – 1 g
Cukinija – 1 g
Geltonoji paprika – 1 g
Greipfrutas – 1 g
Moliūgas – 1 g
Patisonas – 1 g
Pomidoras – 1 g
Salota – 1 g
Slyva – 1 g
Vynuogės – 1 g




Cukrūs

Cukrūs

Cukrūs – tai paprastieji angliavandeniai, kurie struktūriškai skirstomi į monosacharidus ir disacharidus. Monosacharidai susideda iš vieno monomero, pvz., gliukozė, fruktozė ir galaktozė, o disacharidai – iš dviejų susijungusių monosacharidų, pvz., sacharozė ir laktozė. Sacharozė yra viena iš labiausiai naudojamų cukrų formų, tai – paprastasis cukrus. Dažniausiai jis išgaunamas iš cukrinių runkelių ar cukranendrių ir naudojamas gazuotų gėrimų, saldainių ir kitų konditerijos gaminių saldinimui.

Skaityti toliau


Bertoletijos

Bertoletijos

Bertoletijos, dar žinomos kaip braziliški riešutai, auga Pietų Amerikoje, pagrinde Amazonės miškuose. Tai gana dideli riešutai, kurių ilgis gali siekti 5 centimetrus. Bertoletijos sunoksta maždaug 2 kilogramus sveriančiame apvaliame lukšte, kuriame jų gali būti nuo 12 iki 20 vienetų.

Skaityti toliau


Natris

Natris

Natris – itin svarbus mikroelementas ir elektrolitas, kuris kartu su kaliu sukuria elektrolitinę aplinką, reikalingą nervų ir raumenų ląstelių veiklai bei palaiko skysčių balansą organizme, užkirsdamas kelią dehidratacijai. Natris taip pat stimuliuoja virškinimo sistemą, gerina kraujotaką, stiprina širdį ir kraujagysles, reguliuoja pH lygį ir dalyvauja metabolizmo bei nervų sistemos veikloje.

Skaityti toliau


Geležis

Geležis

Geležis organizme atlieka svarbų vaidmenį kraujo formavimesi ir deguonies transportavime. Tai nepakeičiama mineralinė medžiaga, gaunama tiek iš gyvulinės, tiek iš augalinės kilmės produktų. Tačiau geležies pasisavinimas iš maisto gali skirtis priklausomai nuo šaltinio. Iš mėsos pasisavinama apie 30 proc. geležies, o iš grūdinių kultūrų – tik 5-10 proc. Šis procentas dar labiau sumažėja, jei kava, arbata ar pieno produktai vartojami kartu su šiuo mineralu. Be to, geležis ir vitaminas C turi komandinį poveikį, todėl jie abu turėtų būti toje pačioje lėkštėje.

Skaityti toliau


Selenas

Selenas

Selenas – būtinas mikroelementas, reikalingas organizmui labai nedidelėmis dozėmis. Jis aptinkamas įvairiuose maisto produktuose, tačiau jo kiekis maiste dažniausiai priklauso nuo seleno koncentracijos dirvožemyje ir vandenyje, kuriame augo ir gyveno augalai bei gyvūnai. 

Skaityti toliau


Krakmolas

Krakmolas

Krakmolas yra pagrindinis angliavandenių šaltinis žmogaus mityboje. Tai sudėtinis angliavandenis (polisacharidas), kuris užtikrina lėtą ir ilgalaikį energijos išsiskyrimą. Jis aptinkamas tokiuose maisto produktuose kaip bulvės, kviečiai, ryžiai, kukurūzai, žalieji bananai, svogūnai, šakniastiebiai, stiebagumbiai ir šaknys. Prieš valgant šiuos produktus rekomenduojama juos termiškai apdoroti, tai gali būti virimas, troškinimas ar kepimas, tada organizmas galės lengviau įsisavinti juose esantį krakmolą. Tačiau jų kepti aukštesnėje nei 120 °C temperatūroje nepatartina, nes tuomet pradeda formuotis kancerogeninė medžiaga akrilamidas. Šis junginys randamas aliejuje keptuose maisto produktuose, tokiuose kaip bulvių traškučiai, bulvytės fri ir kepta duona.

Skaityti toliau


Kas yra omega-3 riebalų rūgštys?

Kas yra omega-3 riebalų rūgštys?

Omega-3 yra gerieji riebalai, kurių organizmas turi gauti kasdien su maistu, nes pats jų nesintetina. Tai – nesočiosios riebalų rūgštys. Jas sudaro augalinės kilmės alfa linoleno rūgštis (ALR) ir jūrinių žuvų riebaluose bei dumbliuose randama dokozaheksaeno (DHR) ir eikozapentaeno rūgštis (EPR).

Skaityti toliau


Aminorūgštys – kas tai?

Aminorūgštys – kas tai?

Aminorūgščių nauda organizmui yra įvairiapusiška. Jos palaiko gerą širdies ir kraujagyslių sveikatą, aktyvina smegenų veiklą, pakelia nuotaiką, suteikia energijos bei skatina medžiagų apykaitą.

Skaityti toliau


Cholesterolis

Cholesterolis

Cholesterolis (cholesterinas) – aptinkamas beveik visose žmogaus kūno ląstelėse. Tai gyvybiškai svarbi riebalinė medžiaga (lipidai), kuri dalyvauja vitamino D, estrogeno ir testosterono gamyboje. Cholesterolį organizmas gali sintetinti pats arba pasisavinti iš maisto.

Skaityti toliau


Somatotropinas

Somatotropinas

Somatotropinas (STH, GH, HGH) – tai augimo hormonas, kuris yra ypač svarbus vaikams, tačiau būtinas ir suaugusiems bei vyresnio amžiaus žmonėms. Jis ne tik reguliuoja augimą, bet ir yra atsakingas už riebalų, angliavandenių bei baltymų apykaitą, todėl dalyvauja ir kūno svorio reguliavime. Augimo hormono trūkumas gali būti staigaus svorio padidėjimo priežastis.

Skaityti toliau




© 2024 sveikiau.lt