Maistinės skaidulos

Maistinės skaidulos

Skaidulos, dar vadinamos ląsteliena, yra augalinės kilmės maistinės medžiagos, be kurių mūsų virškinimo sistema negalėtų sklandžiai dirbti. Jos skirstomos į dvi rūšis: tirpias ir netirpias. Tirpios skaidulos, keliaudamos virškinamuoju traktu, sugeria vandenį ir tampa panašios į želatiną, o netirpios skaidulos išlieka nepakitusios. Pagrindiniai tirpių skaidulų šaltiniai yra brokoliai, briuselio kopūstai, pupelės, špinatai, obuoliai, apelsinai, greipfrutai, avižiniai dribsniai, vynuogės ir slyvos. Netirpių – vaisių ir šakninių daržovių žievelės, tamsiai žalios lapinės daržovės, riešutai, sėklos, nemaltų kviečių produktai, kviečių ir kukurūzų sėlenos. Subalansuota mityba apima abiejų tipų skaidulas.

Maistinės skaidulos mažina blogojo cholesterolio (MTL) kiekį kraujyje, gelbsti nuo vidurių užkietėjimo ir jų dėka iš organizmo greičiau pašalinami toksinai. Be to, skaidulinis maistas suteikia sotumo jausmą ilgesniam laikui, todėl padeda numesti svorio.

Skaidulinės medžiagos yra svarbi kasdienio raciono dalis. Jų norma turėtų būti apie 38 g vyrams ir 25 g moterims.

Maistinių skaidulų šaltiniai


MAISTO PRODUKTAI – SKAIDULOS (100g)

Chia sėklos – 34 g
Migdolai – 13 g
Avinžirniai – 12 g
Sezamo sėklos – 12 g
Lazdynų riešutai – 10 g
Pasiflora – 10 g
Žiedadulkės – 10 g
Kokosas – 9 g
Soja – 9 g
Žemės riešutai – 9 g
Bertoletijos – 8 g
Avietės – 7 g
Avokadas – 7 g
Graikiniai riešutai – 7 g
Šeivamedžio uogos – 7 g
Artišokas – 5 g
Bičių duonelė – 5 g
Duonvaisis – 5 g
Gervuogės – 5 g
Pastarnokas – 5 g
Agrastai – 4 g
Granatas – 4 g
Kanapių sėklos – 4 g
Spanguolės – 4 g
Anakardžiai – 3 g
Baklažanas – 3 g
Bananas – 3 g
Brokolis – 3 g
Bulvė – 3 g
Burokėlis – 3 g
Citrina – 3 g
Figos – 3 g
Kivis – 3 g
Kopūstas – 3 g
Kriaušė – 3 g
Morka – 3 g
Rūgštynė – 3 g
Salotinė cikorija – 3 g
Šparaginės pupelės – 3 g
Abrikosas – 2 g
Agurotis – 2 g
Apelsinas – 2 g
Braškės – 2 g
Česnakas – 2 g
Džekfrutas – 2 g
Griežtis – 2 g
Mandarinas – 2 g
Mangas – 2 g
Obuolys – 2 g
Papaja – 2 g
Poras – 2 g
Rabarbaras – 2 g
Raudonoji paprika – 2 g
Ridikas – 2 g
Ropė – 2 g
Saldžioji paprika – 2 g
Salieras – 2 g
Smidrai – 2 g
Svogūnas – 2 g
Šilauogės – 2 g
Špinatai – 2 g
Vyšnios – 2 g
Žalioji paprika – 2 g
Agurkas – 1 g
Ananasas – 1 g
Cukinija – 1 g
Geltonoji paprika – 1 g
Greipfrutas – 1 g
Moliūgas – 1 g
Patisonas – 1 g
Pomidoras – 1 g
Salota – 1 g
Slyva – 1 g
Vynuogės – 1 g



© 2023 sveikiau.lt