Geležis

Geležis

Geležis organizme atlieka svarbų vaidmenį kraujo formavimesi ir deguonies transportavime. Tai nepakeičiama mineralinė medžiaga, gaunama tiek iš gyvulinės, tiek iš augalinės kilmės produktų. Tačiau geležies pasisavinimas iš maisto gali skirtis priklausomai nuo šaltinio. Iš mėsos pasisavinama apie 30 proc. geležies, o iš grūdinių kultūrų – tik 5-10 proc. Šis procentas dar labiau sumažėja, jei kava, arbata ar pieno produktai vartojami kartu su šiuo mineralu. Be to, geležis ir Vitaminas C turi komandinį poveikį, todėl jie abu turėtų būti toje pačioje lėkštėje.

Geležies trūkumas
gali sukelti mažakraujystę (anemiją). Pagrindinės to priežastys – neracionali mityba, didelis pieno produktų vartojimas, hemorojus ir gausus kraujavimas mėnesinių metu. Geležies trūkumo simptomai apima tokius reiškinius, kaip pastovus nuovargis, silpnumas, galvos svaigimas, galvos skausmai, dusulys, išblyškęs veidas, silpni nagai ir plaukai.

Geležis
pagrinde randama tokiuose maisto produktuose kaip mėsa, kiaušiniai, žuvis, jūros gėrybės, ankštiniai augalai, sėklos ir riešutai. Geležies norma parai – 10-15 miligramų.

Geležies šaltiniai


MAISTO PRODUKTAI – GELEŽIS (100g)

Soja ­– 16 mg
Sezamo sėklos ­– 15 mg
Chia sėklos ­– 8 mg
Kanapių sėklos ­– 8 mg
Anakardžiai ­– 7 mg
Lazdynų riešutai ­– 5 mg
Žemės riešutai ­– 5 mg
Avinžirniai ­– 4 mg
Migdolai ­– 4 mg
Putpelių kiaušiniai ­– 4 mg
Bulvė ­– 3,2 mg
Graikiniai riešutai ­– 3 mg
Špinatai ­– 3 mg
Jautiena ­– 2,5 mg
Kokosas ­– 2,4 mg
Rūgštynė ­– 2,4 mg
Česnakas ­– 2 mg
Moliuskai ­– 2 mg
Poras ­– 2 mg
Silkė ­– 2 mg
Smidrai ­– 2 mg
Vištų kiaušiniai ­– 2 mg
Šeivamedžio uogos ­– 1,6 mg
Artišokas ­– 1,3 mg
Ešerys ­– 1 mg
Kalmaras ­– 1 mg
Kiauliena ­– 1 mg
Šparaginės pupelės ­– 1 mg
Vištienos šlaunelės ­– 1 mg
Burokėlis ­– 0,8 mg
Moliūgas ­– 0,8 mg
Avietės ­– 0,7 mg
Brokolis ­– 0,7 mg
Tekšės ­– 0,7 mg
Vištiena ­– 0,7 mg
Alyvuogių aliejus ­– 0,6 mg
Avokadas ­– 0,6 mg
Citrina ­– 0,6 mg
Gervuogės ­– 0,6 mg
Pastarnokas ­– 0,6 mg
Salota ­– 0,6 mg
Duonvaisis ­– 0,5 mg
Geltonoji paprika ­– 0,5 mg
Kopūstas ­– 0,5 mg
Krevetės ­– 0,5 mg
Vištienos krūtinėlė ­– 0,5 mg
Abrikosas ­– 0,4 mg
Braškės ­– 0,4 mg
Cukinija ­– 0,4 mg
Figos ­– 0,4 mg
Griežtis ­– 0,4 mg
Lašiša ­– 0,4 mg
Medus ­– 0,4 mg
Patisonas ­– 0,4 mg
Raudonoji paprika ­– 0,4 mg
Saldžioji paprika ­– 0,4 mg
Vynuogės ­– 0,4 mg
Agrastai ­– 0,3 mg
Agurkas ­– 0,3 mg
Agurotis ­– 0,3 mg
Ananasas ­– 0,3 mg
Bananas ­– 0,3 mg
Granatas ­– 0,3 mg
Mėlynės ­– 0,3 mg
Morka ­– 0,3 mg
Papaja ­– 0,3 mg
Pomidoras ­– 0,3 mg
Ridikas ­– 0,3 mg
Ropė ­– 0,3 mg
Vyšnios ­– 0,3 mg
Žalioji paprika ­– 0,3 mg
Arbūzas ­– 0,2 mg
Baklažanas ­– 0,2 mg
Kivis ­– 0,2 mg
Kriaušė ­– 0,2 mg
Mandarinas ­– 0,2 mg
Mangas  ­– 0,2 mg
Rabarbaras ­– 0,2 mg
Salieras ­– 0,2 mg
Salotinė cikorija ­– 0,2 mg
Slyva ­– 0,2 mg
Svogūnas ­– 0,2 mg



© 2023 sveikiau.lt