Ką verta žinoti apie bolivinę balandą?

Ką verta žinoti apie bolivinę balandą?

Bolivinė balanda, dar žinoma kaip kvinoja, kinva arba kynva – tai supermaistas, kilęs iš Pietų Amerikos Andų kalnų. Ji išsiskiria dideliu baltymų kiekiu bei aprūpina organizmą visomis devyniomis būtiniausiomis aminorūgštimis, kurios dažniausiai randamos tik gyvūninės kilmės produktuose, todėl yra nepakeičiama vegetarų ir veganų mityboje. Be to, bolivinės balandos sėklos neturi glitimo bei yra puikus skaidulų šaltinis, gerinantis virškinimą ir mažinantis cholesterolio kiekį kraujyje.

Bolivinė balanda pasižymi mineralų gausa. Joje daug magnio, geležies, kalcio ir cinko, kurie svarbūs kaulų, raumenų ir imuniteto stiprinimui. Magnis taip pat gali padėti sumažinti stresą ir pagerinti miego kokybę.

Bolivinė balanda taip pat yra turtinga B grupės vitaminais, kurie padeda palaikyti sveiką nervų sistemą, skatina energijos gamybą ir stiprina imunitetą. Be to, balandos sėklos mažina uždegimus bei lėtina senėjimą, nes joje esantys antioksidantai apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.

Bolivinė balanda yra padengta natūralia medžiaga, vadinama saponinais, kuri suteikia kartų skonį ir yra sunkiai virškinama. Todėl prieš verdant šias sėklas rekomenduojama kelias valandas arba per naktį pamirkyti šaltame vandenyje, o po to gerai nuplauti po tekančiu vandeniu, kad būtų pašalinti visi likę saponinai




Kada reikia atlikti organizmo detoksikaciją?

Kada reikia atlikti organizmo detoksikaciją?

Detoksikacija yra natūralus procesas, kurio metu iš organizmo pašalinamos kenksmingos medžiagostoksinai. Šie toksinai gali patekti į mūsų kūną su vaistais, maistu, vandeniu, oru, taip pat susidaryti pačiame organizme dėl streso ir metabolizmo procesų. Nors mūsų kūnas turi natūralias detoksikacijos sistemas – kepenis, inkstus, odą ir žarnyną, kartais gali prireikti papildomų priemonių, kad organizmas galėtų efektyviau pašalinti toksinus.

Skaityti toliau


Kas yra DNR?

Kas yra DNR?

DNR (deoksiribonukleorūgštis) – tai molekulė, kuri saugo mūsų genetinę informaciją. Ji randama beveik kiekvienoje ląstelėje, išskyrus tas, kuriose nėra branduolio, pavyzdžiui, eritrocituose.

Skaityti toliau


Gyvsidabris maiste

Gyvsidabris maiste

Gyvsidabrissunkusis metalas, itin toksiškas ir pavojingas sveikatai. Jis kaupiasi vandenyse dėl pramoninės taršos ir patenka į mūsų organizmą su maistu, ypač valgant žuvį.

Skaityti toliau


Kodėl verta valgyti sardines?

Kodėl verta valgyti sardines?

Sardinė – maža, maistinga ir lengvai virškinama žuvis, dažnai naudojama sveikos mitybos racione. Joje gausu baltymų, reikalingų raumenų ir audinių regeneracijai.

Skaityti toliau


Gliukozė – gyvybiškai svarbus cukrus

Gliukozė – gyvybiškai svarbus cukrus

Gliukozėpagrindinis energijos šaltinis žmogaus organizmui. Tai viena iš cukrų formų, gaunama iš angliavandenių turinčio maisto, tokio kaip grūdai, vaisiai ir daržovės. Organizmas šiuos angliavandenius suskaido į gliukozę, kuri krauju transportuojama į ląsteles, kur paverčiama energija, reikalinga visoms organizmo funkcijoms – nuo kvėpavimo iki raumenų judėjimo.

Skaityti toliau


Kam žmogui reikalingi mineralai?

Kam žmogui reikalingi mineralai?

Mineralai, arba mineralinės medžiagos, yra būtini visoms gyvybės formoms, įskaitant žmones. Jie yra tarsi statybinė medžiaga, iš kurios sudarytos mūsų kūno dalys. Mineralai – kaulų, dantų, raumenų, kraujo ir nervų ląstelių pagrindas.

Skaityti toliau


Kuo ypatingos mūsų ląstelės?

Kuo ypatingos mūsų ląstelės?

Ląstelės yra mažiausios gyvos mūsų kūno dalys. Šios dalys, tarsi statybiniai blokai, sudaro audinius, o audiniai – organus, kurie atlieka įvairias, organizmui gyvybiškai svarbias funkcijas.

Skaityti toliau


Kasdien būtinas vitaminas – B1

Kasdien būtinas vitaminas – B1

Vitaminas B1, dar žinomas kaip tiaminas – tai gyvybiškai svarbus vitaminas. Jis padeda organizmui angliavandenius paversti energija, todėl yra esminis tinkamam smegenų ir raumenų funkcionavimui. Be jo mūsų kūnas negalėtų efektyviai panaudoti maisto kaip energijos šaltinio.

Skaityti toliau


Kalakutiena ir jos poveikis sveikatai

Kalakutiena ir jos poveikis sveikatai

Kalakutiena yra vienas iš sveikiausių baltymų šaltinių, dažnai naudojamas sveikoje mityboje. Ši mėsa turi mažai riebalų ir kalorijų, todėl puikiai tinka tiems, kurie siekia numesti svorio ar sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Skaityti toliau


Kada fluoras naudingas, o kada ne?

Kada fluoras naudingas, o kada ne?

Fluoras – tai mikroelementas, natūraliai randamas vandenyje, dirvožemyje ir kai kuriuose maisto produktuose, tokiuose kaip juoda arbata, kava, lašiša, menkė, silkė ir graikiniai riešutai. Nors mūsų organizmui jo reikia nedideliais kiekiais, šis mineralas atlieka itin svarbų vaidmenį palaikant dantų ir kaulų sveikatą.

Skaityti toliau




© 2024 sveikiau.lt