Poras

Poras

Poras dažniausiai naudojamas kaip prieskonis. Jis išsiskiria savo intensyviu skoniu ir kvapu, kurie žadina apetitą. Baltąją poro dalį galima valgyti tiek šviežią, tiek termiškai apdorotą, o žaliąja gardinamos sriubos ir troškiniai.

Poras turi gerokai daugiau Vitamino C, fosforo, geležies, kalcio ir kalio nei svogūnas. Jis yra puikus antioksidantas ir pasižymi antibakteriniu poveikiu. Jo dėka iš organizmo greičiau pašalinami toksinai, skysčiai bei blogasis cholesterolis. Reguliarus porų vartojimas teigiamai veikia kraujospūdį, širdies veiklą ir padeda, kai kamuoja viršsvoris ar nutukimas.

Poras – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos
– 61 kcal

Angliavandeniai
– 14 g
Natūralus cukrus – 4 g
Skaidulinės medžiagos – 2 g

Baltymai
– 2 g
Riebalai – 0,3 g

Vitaminas A – 83 μg
Beta karotenas – 1000 μg
Liuteinas ir zeaksantinas – 1900 μg

Vitaminas B6
(piridoksinas) – 200 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 64 μg

Vitaminas C
– 12 mg
Vitaminas E – 1 mg

Vitaminas K
– 47 μg

Fosforas
– 35 mg
Geležis – 2 mg
Kalcis – 60 mg
Kalis – 180 mg
Magnis – 28 mg
Manganas – 0,5 mg
Natris – 20 mg



© 2023 sveikiau.lt