Migdolai

Migdolai

Migdolai – tai migdolo medžio riešutai. Jie valgomi švieži arba jais gardinami kepiniai, salotos bei žuvies, paukštienos ar mėsos patiekalai. Iš migdolų gaminami saldainiai, marcipanas, pienas, sviestas, aliejus, kremas ir migdolų miltai.

Kuo migdolai naudingi organizmui?


Migdolai yra vertingas vitaminų, mineralų ir baltymų šaltinis, kuris gali pagelbėti numesti arba priaugti svorio. Kasdienis jų vartojimas šarmina organizmą bei padeda išvengti įvairių ligų. Suvalgant vos kelis riešutus per dieną sumažėja širdies smūgio tikimybė, taip pat cholesterolio ir cukraus kiekis kraujyje, o arterijos tampa elastingesnės ir atsparesnės pažeidimams.

Migdolai gerina smegenų veiklą, aktyvina virškinimo sistemą ir apsaugo nuo vidurių užkietėjimo. Juose esančios maistinės medžiagos yra būtinos sveikai nervų sistemai palaikyti, dantims ir kaulams stiprinti bei gražiai odai ir plaukams.  

Migdolų nauda sveikatai yra begalinė, tačiau dėl didelio juose esančio kalorijų kiekio jais piktnaudžiauti nederėtų. Be to, nemažai žmonių turi alergiją migdolams, kuri gali pasireikšti odos bėrimu, veido patinimu ar net sukelti anafilaksiją.

Migdolai – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos 
– 579 kcal

Angliavandeniai
– 22 g
Natūralus cukrus – 4 g
Skaidulinės medžiagos – 13 g

Baltymai
– 21 g

Riebalai
– 50 g
Mononesotieji riebalai – 32 g
Polinesotieji riebalai – 12 g
Sotieji riebalai – 4 g

Vitaminas B1 (tiaminas) – 200 μg
Vitaminas B2 (riboflavinas) – 1 000 μg
Vitaminas B3 (niacinas) – 4 000 μg
Vitaminas B4 (cholinas) – 52 000 μg
Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis) – 500 μg
Vitaminas B6 (piridoksinas) – 100 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 44 μg

Vitaminas E
– 26 mg

Cinkas
– 3 mg
Fosforas – 481 mg
Geležis – 4 mg
Kalcis – 269 mg
Kalis – 733 mg
Magnis – 270 mg
Manganas – 2 mg

Selenas
– 4 µg
Varis – 1 000 µg



© 2023 sveikiau.lt