Graikiniai riešutai žinomi nuo seniausių laikų ir yra vartojami jau 12 tūkst. metų. Jie valgomi žali, kepti, marinuoti ar sūdyti. Iš jų spaudžiamas graikinių riešutų aliejus, pasižymintis nesočiųjų riebalų rūgščių gausa, puikiai papildantis dietinę mitybą bei padedantis sergantiems ateroskleroze. Iš aliejaus išspaudų gaminama riešutų chalva.
Graikininio riešutmedžio lapai naudojami antpilų ruošime, kuriais gydoma angina, parodontozė, galvos smegenų kraujagyslių sklerozė, bloga medžiagų apykaita ir didelis cukraus kiekis kraujyje. Nebrandžių riešutų antpilais mažinami skrandžio spazmai ir naikinami kaspinuočiai ir kiti žarnyno parazitai.
Graikiniai riešutai turi daugybę vitaminų ir mineralų. Vieni iš pagrindinių – cinkas, fosforas, geležis, kalcis, kalis, magnis, manganas, selenas, varis, Vitaminas E ir B grupės vitaminai. Tai itin svarbios maistinės medžiagos, kurios dalyvauja svarbiuose kūno procesuose, todėl graikinių riešutų nauda sveikatai yra neapsakomai didelė. Jų dėka mažėja streso poveikis organizme, nuovargis, depresija, vidurių užkietėjimas, raumenų skausmas bei įtampa. Gerėja smegenų veikla ir gražėja oda. Tai sveikas užkandis širdžiai, kepenims ir imuninei sistemai stiprinti bei atminčiai gerinti.
Graikiniai riešutai yra gana kaloringi ir sunkiai virškinami, todėl jų reikėtų valgyti saikingai, 3-5 per dieną.
Kalorijos – 654 kcal
Angliavandeniai – 14 g
Natūralus cukrus – 3 g
Skaidulinės medžiagos – 7 g
Baltymai – 15 g
Riebalai – 65 g
Mononesotieji riebalai – 9 g
Polinesotieji riebalai – 47 g
Sotieji riebalai – 6 g
Vitaminas B1 (tiaminas) – 300 μg
Vitaminas B2 (riboflavinas) – 200 μg
Vitaminas B3 (niacinas) – 1 000 μg
Vitaminas B4 (cholinas) – 39 000 μg
Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis) – 600 μg
Vitaminas B6 (piridoksinas) – 500 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 98 μg
Vitaminas E – 1 mg
Cinkas – 3 mg
Fosforas – 346 mg
Geležis – 3 mg
Kalcis – 98 mg
Kalis – 441 mg
Magnis – 158 mg
Manganas – 3 mg
Selenas – 5 µg
Varis – 1 590 µg