Graikiniai riešutai

Graikiniai riešutai

Graikiniai riešutai žinomi nuo seniausių laikų ir yra vartojami jau 12 tūkst. metų. Jie valgomi žali, kepti, marinuoti ar sūdyti. Iš jų spaudžiamas graikinių riešutų aliejus, pasižymintis nesočiųjų riebalų rūgščių gausa, puikiai papildantis dietinę mitybą bei padedantis sergantiems ateroskleroze. Iš aliejaus išspaudų gaminama riešutų chalva.

Graikininio riešutmedžio lapai naudojami antpilų ruošime, kuriais gydoma angina, parodontozė, galvos smegenų kraujagyslių sklerozė, bloga medžiagų apykaita ir didelis gliukozės kiekis kraujyje. Nebrandžių riešutų antpilais mažinami skrandžio spazmai ir naikinami kaspinuočiai ir kiti žarnyno parazitai.

Graikiniai riešutai turi daugybę vitaminų ir mineralų. Vieni iš pagrindinių – cinkas, fosforas, geležis, kalcis, kalis, magnis, manganas, selenas, varis, vitaminas E ir B grupės vitaminai. Tai itin svarbios maistinės medžiagos, kurios dalyvauja svarbiuose kūno procesuose, todėl graikinių riešutų nauda sveikatai yra neapsakomai didelė. Jų dėka mažėja streso poveikis organizme, nuovargis, depresija, vidurių užkietėjimas, raumenų skausmas bei įtampa. Gerėja smegenų veikla ir gražėja oda. Tai sveikas užkandis širdžiai, kepenims ir imuninei sistemai stiprinti bei atminčiai gerinti.

Graikiniai riešutai yra gana kaloringi ir sunkiai virškinami, todėl jų reikėtų valgyti saikingai, 3-5 per dieną.

Graikiniai riešutai – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos – 654 kcal

Angliavandeniai
– 14 g
Natūralus cukrus – 3 g
Skaidulinės medžiagos – 7 g

Baltymai
– 15 g

Riebalai
– 65 g
Mononesotieji riebalai – 9 g
Polinesotieji riebalai – 47 g
   Omega-3 – 9 g
Sotieji riebalai – 6 g

Vitaminas B1 (tiaminas) – 300 μg
Vitaminas B2 (riboflavinas) – 200 μg
Vitaminas B3 (niacinas) – 1 000 μg
Vitaminas B4 (cholinas) – 39 000 μg
Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis) – 600 μg
Vitaminas B6 (piridoksinas) – 500 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 98 μg

Vitaminas E
– 1 mg

Cinkas
– 3 mg
Fluoras – 0,7 mg
Fosforas
– 346 mg
Geležis – 3 mg
Kalcis – 98 mg
Kalis – 441 mg
Magnis – 158 mg
Manganas – 3 mg

Selenas
– 5 µg
Varis – 1 590 µg




Lazdynų riešutai

Lazdynų riešutai

Lazdynų riešutai – tai ovalios arba šiek tiek pailgos ir suplotos formos riešutai. Jie būna apgaubti lapų gožele ir dažniausiai auga kekėmis. Šiuos riešutus galima valgyti šviežius arba apskrudintus. Iš jų taip pat spaudžiamas aliejus ir gaminama riešutų chalva.

Skaityti toliau


Vyšnios

Vyšnios

Vyšnios – raudonos arba geltonos spalvos uogos, kurių yra apie 150 rūšių. Dvi pagrindinės – saldžiosios ir rūgščiosios. Abi vyšnių rūšys yra skanios tiek žalios, tiek termiškai apdorotos. Iš jų gaminami sirupai, uogienės, kompotai, desertai, sultys ir vyšnių vynas. Jomis gardinami padažai ir salotos.

Skaityti toliau


Tekšės

Tekšės

Tekšės – saldžiarūgštės gintaro spalvos uogos, primenančios gervuoges. Jas galima aptikti pelkėtose vietose liepos ir rugpjūčio mėnesiais. Dėl didelio vitamino C kiekio savo sudėtyje tekšė dar vadinama „šiaurės apelsinu“.

Skaityti toliau


Vynuogės

Vynuogės

Vynuogės auga kekėmis, vienoje kekėje jų gali būti net 300. Tai labai įvairiaspalvės uogos, jos būna žalios, geltonos, raudonos, rudos, violetinės, juodos ar net baltos. Iš jų gaminami drebučiai, uogienės ir vynas, spaudžiamos sultys bei vynuogių sėklų aliejus. Dvi populiariausios vynuogių rūšys: su sėklomis arba be jų. Besėklės vynuogės pagrinde naudojamos konditerijoje.

Skaityti toliau


Šilauogės

Šilauogės

Šilauogės – tai panašios į mėlynes uogos, tačiau kiek didesnės ir ne violetiniu, bet baltu minkštimu. Jos valgomos žalios, džiovintos ar termiškai apdorotos. Iš jų gaminama įvairi konditerija, gėrimai ir gydomosios arbatos.

Skaityti toliau


Migdolai

Migdolai

Migdolai – tai migdolo medžio riešutai. Jie valgomi švieži arba jais gardinami kepiniai, salotos bei žuvies, paukštienos ar mėsos patiekalai. Iš migdolų gaminami saldainiai, marcipanas, pienas, sviestas, aliejus, kremas ir migdolų miltai.

Skaityti toliau


Anakardžiai

Anakardžiai

Anakardžiai – tai tropinio medžio, vadinamo anakardžiu, riešutai, kurie pasižymi salstelėjusiu skoniu bei ganėtinai minkšta tekstūra.

Skaityti toliau


Žemės riešutai

Žemės riešutai

Žemės riešutai (arachisai) auga ant stiebų, primenančių pupas ir priklauso pupinių šeimai, todėl botaniškai jie yra pupos, o ne riešutai. Šio augalo ankštys susiformuoja po žeme, kiekvienoje ankštyje gali būti nuo 1 iki 4 sėklų.

Skaityti toliau


Kanapių aliejus

Kanapių aliejus

Kanapių aliejus pasižymi geru omega-3 ir omega-6 santykiu. Be to, šios jame esančios omega rūgštys savo kiekiu gerokai lenkia daugelį žuvų.

Skaityti toliau


Graikinių riešutų aliejus

Graikinių riešutų aliejus

Graikinių riešutų aliejus turi švelnų riešutų skonį ir yra gana lengvai virškinamas. Jis gali būti rafinuotas arba ne. Nerafinuotas graikinių riešutų aliejus naudojamas salotų, padažų, sriubų ir desertų gardinimui. O rafinuotas, priešingai nei pastarasis, tinka kepimui ir troškinimui.

Skaityti toliau




© 2024 sveikiau.lt