Kaip argininas gali pagerinti sveikatą?

Kaip argininas gali pagerinti sveikatą?

Argininas, dar žinomas kaip L-argininas – tai viena iš pusiau nepakeičiamų aminorūgščių, dalyvaujančių įvairiuose organizmo procesuose, įskaitant kreatino gamybą. Ši aminorūgštis dažnai vadinama baltymų „statybine medžiaga“, tačiau jos nauda yra daug platesnė nei vien tik baltymų sintezė.

Argininas atlieka svarbų vaidmenį kraujotakos sistemoje. Jis padeda gaminti azoto oksidą – molekulę, kuri plečia kraujagysles ir gerina kraujotaką. Dėl šios priežasties argininas naudingas širdies ir kraujagyslių sveikatai bei kraujospūdžio mažinimui. Tai ypač aktualu sportuojantiems, nes geresnė kraujotaka reiškia efektyvesnį deguonies ir maistinių medžiagų tiekimą raumenims.

Argininas taip pat svarbus imuninei sistemai. Jis stimuliuoja leukocitų aktyvumą, todėl padeda organizmui kovoti su infekcijomis ir greičiau atsistatyti po ligų ar traumų. Be to, jis prisideda prie žaizdų gijimo ir gali padėti greičiau atkurti pažeistus audinius.

Argininas natūraliai randamas daugelyje maisto produktų, tokių kaip mėsa, žuvis, pieno produktai, riešutai ir sėklos.




Rauginti kopūstai – nauda virškinimui ir imunitetui

Rauginti kopūstai – nauda virškinimui ir imunitetui

Rauginti kopūstai – tai natūralūs probiotikai. Šių daržovių fermentacijos metu susidaro naudingi mikroorganizmai, padedantys palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą. Reguliarus raugintų kopūstų vartojimas gerina virškinimą, stiprina imuninę sistemą ir netgi gali sumažinti uždegiminius procesus organizme.

Skaityti toliau


Kaip veikia virškinimo sistema?

Kaip veikia virškinimo sistema?

Virškinimo sistema yra sudėtinga ir itin svarbi kūno dalis, kurios pagrindinė užduotis – paversti suvartotą maistą lengvai pasisavinamomis maistinėmis medžiagomis. Šios medžiagos vėliau naudojamos energijai gaminti, ląstelėms atnaujinti bei kitoms gyvybiškai svarbioms organizmo funkcijoms.

Skaityti toliau


Flavonoidai – kas tai?

Flavonoidai – kas tai?

Flavonoidai – tai natūralūs junginiai, esantys augaluose, kurie suteikia vaisiams, daržovėms ir gėlėms jų ryškias spalvas, aromatą ir skonį. Šios medžiagos ne tik atlieka svarbų vaidmenį gyvybiniuose augalų procesuose, bet ir turi didelį poveikį mūsų sveikatai.

Skaityti toliau


Kuo ypatingos žmogaus kepenys?

Kuo ypatingos žmogaus kepenys?

Kepenys – didžiausias vidaus organas, sveriantis apie 1,5 kg. Jos itin svarbios mūsų organizmui, nes yra atsakingos už daugybę gyvybinių funkcijų: valo kraują, šalina toksinus, gamina tulžį, reikalingą riebalų virškinimui, bei saugo energiją glikogeno pavidalu. Šis organas taip pat dalyvauja vitaminų ir mineralų kaupime bei hormonų reguliavime. Dėl to kepenų sveikata tiesiogiai veikia viso organizmo būklę.

Skaityti toliau


Pupelės – baltymų šaltinis

Pupelės – baltymų šaltinis

Pupelės – vienas seniausių žmonijos maisto produktų, vartojamas jau tūkstantmečius. Jų yra gan įvairių: juodų, baltų, raudonų, margų – kiekviena rūšis turi savo ypatingą skonį, spalvą ir maistinę vertę.

Skaityti toliau


Kokios yra maistinės medžiagos?

Kokios yra maistinės medžiagos?

Maistinės medžiagos yra būtinos mūsų organizmui, kad jis galėtų tinkamai funkcionuoti ir išliktų sveikas. Tai yra įvairios medžiagos, kurias gauname su maistu ir kurios padeda mūsų kūnui augti, atkurti pažeistus audinius bei palaikyti energijos lygį. Be jų gyvybiniai procesai tiesiog sustotų.

Skaityti toliau


Skydliaukė – vienas svarbiausių organų

Skydliaukė – vienas svarbiausių organų

Skydliaukė – stambi, drugelio formos liauka, esanti priekinėje kaklo dalyje, žemiau Adomo obuolio. Tai viena svarbiausių organizmo dalių, atsakinga už hormonų, reguliuojančių medžiagų apykaitą, gamybą. Šioje liaukoje sintetinami du pagrindiniai hormonaitiroksinas ir trijodtironinas, kurie daro įtaką beveik visoms kūno funkcijoms.

Skaityti toliau


Kraujo spaudimas ir jo įtaka sveikatai

Kraujo spaudimas ir jo įtaka sveikatai

Kraujo spaudimas – tai jėga, kuria kraujas spaudžia kraujagyslių sieneles, kai teka per kūną. Šis procesas yra būtinas, kad deguonis ir maistinės medžiagos pasiektų mūsų organus ir audinius. Kraujospūdis matuojamas dviem skaičiais: sistoliniu (viršutiniu) ir diastoliniu (apatiniu). Pavyzdžiui, 120/80 mmHg yra normalus kraujo spaudimas.

Skaityti toliau


Kuo naudingi lęšiai?

Kuo naudingi lęšiai?

Lęšiaiankštiniai augalai, pasižymintys aukšta maistine verte. Jie puikus augalinių baltymų šaltinis, todėl yra itin vertinami vegetariškoje ir veganiškoje mityboje.

Skaityti toliau


Kas yra cukrinis diabetas?

Kas yra cukrinis diabetas?

Cukrinis diabetas, arba cukraligė, yra lėtinė liga, kuri paveikia organizmo gebėjimą reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Ši liga atsiranda, kai kasa nepagamina pakankamai insulino arba kai organizmas negali efektyviai panaudoti pagaminto insulino. Insulinas – tai hormonas, padedantis gliukozei patekti į ląsteles ir būti panaudotai kaip energijos šaltinis. Insulino trūkumas arba jo neveiksmingumas gali gerokai padidinti gliukozės koncentracija kraujyje, o tai ilgainiui gali sukelti rimtas sveikatos problemas.

Skaityti toliau




© 2024 sveikiau.lt