Kokosas dažnai vadinamas riešutu, tačiau botanikos akimis tai kaulavaisis. Jis auginamas atogrąžų kraštuose ir gali sverti nuo 350 gramų iki 2,5 kilogramo.
Kokosas turi net 354 kcal 100 g, bet, nepaisant to, yra labai sveikas vaisius. Jame daug geležies, fosforo, kalio, seleno, vario ir cinko. Suvalgius 200 gramų kokoso, organizmas aprūpinamas mangano norma visai dienai. Jis taip pat pasižymi ir niacino bei folio rūgšties gausa. Šie B grupės vitaminai yra labai svarbūs normaliai nervų sistemos veiklai palaikyti.
Kalorijos – 354 kcal
Angliavandeniai – 15 g
Natūralus cukrus – 6 g
Skaidulinės medžiagos – 9 g
Baltymai – 3 g
Riebalai – 34 g
Sotieji riebalai – 30 g
Mononesotieji riebalai – 1,4 g
Vitaminas B3 (niacinas) – 500 μg
Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis) – 300 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 26 μg
Cinkas – 1 mg
Fosforas – 113 mg
Geležis – 2,4 mg
Kalis – 356 mg
Magnis – 32 mg
Manganas – 1,5 mg
Natris – 20 mg
Selenas – 10 µg
Varis – 400 µg
Kivis – tai vijoklinio augalo vaisius, kuris buvo išvestas Kinijoje, dėl to taip pat vadinamas „kinišku agrastu“. Kivio minkštimas gali būti žalios arba geltonos spalvos.
Greipfrutas reiškia „vynuogiškas vaisius“, šį pavadinimą jis gavo dėl to, nes, kaip ir vynuogės, auga kekėmis. Jis labai panašus į apelsiną, bet yra žymiai didesnis, o jo minkštimas gali būti baltas, geltonas, raudonas arba rožinis. Greipfruto žievelė būna geltonos ar rausvai geltonos spalvos. Tai ganėtinai rūgštus vaisius.
Granatas – apvalus, raudonas, obuolio dydžio vaisius. Jis sudarytas iš daugybės sėklų, kurias dengia kieta luobelė. Tai rudens sezono augalas. Kuo granatas ryškesnės spalvos ir sunkesnis, tuo jis skanesnis ir sultingesnis.
Figos – nedideli vaisiai, pilni mažų sėklyčių. Jų būna įvairiausių spalvų – nuo baltos iki juodai mėlynos. Šie vaisiai valgomi tik prinokę, antraip jų aitrios pieniškos sultys gali sukelti bėrimą.
Džekfrutas – didžiausias vaisius pasaulyje, sveriantis nuo 10 iki 25 kg, nors gali pasiekti ir 110 kg svorį. Šis vaisius skleidžia specifinį aromatą, panašų į supuvusių svogūnų kvapą, ir turi dvi valgomas dalis su unikaliais skoniais. Jo geltonos sėklų ankštys yra saldžios, primena ananasų ir bananų skonio mišinį, o baltas pluoštinis minkštimas naudojamas kaip mėsos alternatyva vegetariškuose receptuose. Džekfrutas taip pat gali būti valgomas ir žalias, tačiau prieš tai jį reikia termiškai apdoroti.
Apelsinas kilęs iš Kinijos, jo pavadinimas reiškia „Kinijos obuolys“. Yra dvi pagrindinės apelsinų rūšys: saldieji ir kartieji. Saldieji apelsinai valgomi švieži, o iš karčiųjų gaminami džemai, marmeladai, likeriai, antpilai ir prieskoniai.
Mandarinas auginamas atogrąžų ir subtropikų regionuose, ypač Kinijoje. Jo derlius imamas lapkričio, gruodžio ir sausio mėnesiais, tada šis vaisius yra skaniausias ir turi didžiausią maistinę vertę.
Mangas – atogrąžų kraštų vaisius, sveriantis 150-750 gramų. Jo sezonas būna nuo balandžio iki rugpjūčio mėnesio, tuomet šis kaulavaisis skaniausias.
Papaja – tropinis vaisius, kuriuo galima mėgautis žaliu, prieš tai jį termiškai apdorojus, arba valgyti prinokusį – vieną ar vaisių salotose.
Kriaušė – labai senovinis vaisius, kurio pasaulyje yra apie 5 tūkst. rūšių ir veislių. Ji gali būti žalios, geltonos, raudonos ar rudos spalvos. Dažniausiai šios spalvos nesikeičia per visą kriaušės nokimo laikotarpį, todėl sunku atskirti, kada ji jau prinokusi, o kada dar ne.