Apelsinas

Apelsinas

Apelsinas kilęs iš Kinijos, jo pavadinimas reiškia „Kinijos obuolys“. Yra dvi pagrindinės apelsinų rūšys: saldieji ir kartieji. Saldieji apelsinai valgomi švieži, o iš karčiųjų gaminami džemai, marmeladai, likeriai, antpilai ir prieskoniai.

Apelsinas labai naudingas sveikatai, nes jame esantis Vitaminas C padeda kovoti su virusais, kalis užkerta kelią aukštam kraujo spaudimui, o B grupės vitaminai užtikrina gerą savijautą.

Apelsinas – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos
– 47 kcal

Angliavandeniai
– 12 g
Natūralus cukrus – 9 g
Skaidulinės medžiagos – 2 g

Baltymai
– 1 g

Riebalai
– 0,1 g
Omega-3 – 7 mg
Omega-6 – 18 mg

Vitaminas A – 11 μg
Alfa karotenas – 11 μg
Beta karotenas – 71 μg
Beta kriptoksantinas – 116 μg

Vitaminas B3
(niacinas) – 300 μg
Vitaminas B4 (cholinas) – 8 000 μg
Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis) – 300 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 30 μg

Vitaminas C
– 53 mg

Kalcis
– 40 mg
Kalis – 181 mg



© 2023 sveikiau.lt