Cukinija

Cukinija

Cukinija gali būti žalios arba geltonos spalvos. Tai viena vertingiausių ir sveikiausių daržovių, turinti tik 17 kilokalorijų. Geriausia ją valgyti žalią arba keptą ant grotelių, nes ji gan stipriai sugeria riebalus. Be to, cukinijų žiedai taip pat tinka maisto gaminimui.

Cukinija yra universali daržovė, iš kurios ruošiami tiek sūrūs, tiek saldūs patiekalai: salotos, padažai, troškiniai, blynai ir pyragai. Ją taip pat galima dėti į kugelį arba valgyti įdarytą. Cukinijos tinka ir konservavimui, iš jų ruošiamos mišrainės, uogienės ir kompotai. Tačiau pats populiariausias gaminys iš šios daržovės – cukinijų duona.

Cukinija yra begalo naudinga, nes padeda numesti svorio, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina medžiagų apykaitą ir stiprina imunitetą bei širdį. Jos dėka iš organizmo lengviau pašalinami toksinai ir nuodingos medžiagos. Cukinija taip pat apsaugo nuo vėžio, skrandžio ir žarnyno ligų. Ši daržovė tinka sergantiems diabetu bei mažiems vaikams.

Cukinija – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos
– 17 kcal

Angliavandeniai
– 3 g
Natūralus cukrus – 3 g
Skaidulinės medžiagos – 1 g

Baltymai
– 1 g
Riebalai – 0,3 g

Vitaminas A – 10 μg
Beta karotenas – 120 μg
Liuteinas ir zeaksantinas – 2120 μg

Vitaminas B6
(piridoksinas) – 200 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 24 μg

Vitaminas C
– 18 mg

Fosforas
– 38 mg
Geležis – 0,4 mg
Kalis – 261 mg



© 2023 sveikiau.lt