Cholesterolis (cholesterinas) – aptinkamas beveik visose žmogaus kūno ląstelėse. Tai gyvybiškai svarbi riebalinė medžiaga (lipidai), kuri dalyvauja Vitamino D, estrogeno ir testosterono gamyboje. Cholesterolį organizmas gali sintetinti pats arba pasisavinti iš maisto.
Cholesterolis yra dviejų tipų: mažo tankio lipoproteinų (MTL) cholesterolis, dar žinomas kaip blogasis cholesterolis ir didelio tankio lipoproteinų (DTL) cholesterolis arba gerasis cholesterolis.
Blogasis cholesterolis siejamas su sočiaisiais riebalais. Jis linkęs kauptis ant arterijų sienelių ir gali sukelti aterosklerozę bei padidinti širdies ir kraujagyslių ligų, tokių kaip insultas ar infarktas, riziką. Kita vertus, gerasis cholesterolis padeda pašalinti blogojo cholesterolio perteklių iš arterijų.
Normalus bendrojo cholesterolio kiekis kraujyje tiek vyrams, tiek moterims yra mažiau nei 5 mmol/l. MTL cholesterolio norma turi būti mažesnė nei 3 mmol/l, o DTL – didesnė nei 1 mmol/l vyrams ir 1,2 mmol/l moterims.
Padidėjęs blogasis cholesterolis trikdo bendrą kraujagyslių ir širdies veiklą. Jis – pagrindinė insulto ir infarktų priežastis.
Blogasis cholesterolis gali būti sumažintas laikantis sveikos gyvensenos įpročių. Būtina subalansuota mityba, kurioje gausu vaisių ir daržovių. Žalios lapinės daržovės, sojų pienas, avižos, pupelės, sėklos, riešutai ir bananai yra labai naudingi cholesteroliui mažinti.
Tinkamą blogojo cholesterolio normą kraujyje taip pat gali padėti palaikyti reguliarūs fiziniai pratimai bei rūkymo atsisakymas.