Salieras

Salieras

Salieras yra universalus augalas, kurį galima valgyti ir žalią, ir termiškai apdorotą. Iš žalio ruošiamos salotos, spaudžiamos sultys ir blenderiuojami žalieji kokteiliai. Iš termiškai apdoroto gaminamos sriubos ir troškiniai. Abejais atvejais naudojamos visos jo dalys – tiek lapai, tiek lapkočiai, tiek šaknys.

Salieras turi daugybę naudingų savybių bei padeda palaikyti organizmo šarminę pusiausvyrą. Tai viena sveikiausių daržovių, kuri taip pat gali būti naudojama kaip prieskonis bei kaip vaistinis augalas.

Salieras sudarytas iš 95 proc. vandens, todėl jo sultys puikiai tinka skysčių balansui atstatyti. Be to, jis pasižymi vitaminų ir mineralų gausa, tokių kaip Vitaminas K, folio rūgštis, fosforas, kalis, natris ir geležis. Jame taip pat yra flavonoido apigenino, kuris žinomas dėl savo priešvėžinio poveikio. Taigi, ši daržovė puikus pasirinkimas norint praturtinti mitybą bei pagerinti sveikatą.

Salieras – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos
– 14 kcal

Angliavandeniai – 3 g
Natūralus cukrus – 1 g
Skaidulinės medžiagos – 2 g

Baltymai – 1 g
Riebalai – 0,2 g

Vitaminas A – 22 μg
Beta karotenas – 270 μg
Liuteinas ir zeaksantinas – 283 μg

Vitaminas B9
(folio rūgštis) – 36 μg

Vitaminas K
– 29 μg

Fosforas
– 24 mg
Geležis – 0,2 mg
Kalis – 260 mg
Natris – 80 mg



© 2023 sveikiau.lt