Salieras

Salieras

Salieras yra universalus augalas, kurį galima valgyti ir žalią, ir termiškai apdorotą. Iš žalio ruošiamos salotos, spaudžiamos sultys ir blenderiuojami žalieji kokteiliai. Iš termiškai apdoroto gaminamos sriubos ir troškiniai. Abejais atvejais naudojamos visos jo dalys – tiek lapai, tiek lapkočiai, tiek šaknys.

Salieras turi daugybę naudingų savybių bei padeda palaikyti organizmo šarminę pusiausvyrą. Tai viena sveikiausių daržovių, kuri taip pat gali būti naudojama kaip prieskonis bei kaip vaistinis augalas.

Salieras sudarytas iš 95 proc. vandens, todėl jo sultys puikiai tinka skysčių balansui atstatyti. Be to, jis pasižymi vitaminų ir mineralų gausa, tokių kaip vitaminas K, folio rūgštis, fosforas, kalis, natris ir geležis. Jame taip pat yra flavonoido apigenino, kuris žinomas dėl savo priešvėžinio poveikio. Taigi, ši daržovė puikus pasirinkimas norint praturtinti mitybą bei pagerinti sveikatą.

Salieras – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos
– 14 kcal

Angliavandeniai – 3 g
Natūralus cukrus – 1 g
Skaidulinės medžiagos – 2 g

Baltymai – 1 g
Riebalai – 0,2 g

Vitaminas A – 22 μg
Beta karotenas – 270 μg
Liuteinas ir zeaksantinas – 283 μg

Vitaminas B9
(folio rūgštis) – 36 μg

Vitaminas K
– 29 μg

Fosforas
– 24 mg
Geležis – 0,2 mg
Kalis – 260 mg
Natris – 80 mg




Ropė

Ropė

Ropė – labai naudinga daržovė, turinti mažai kalorijų, todėl užtikrina sveiką mitybą ir padeda lieknėti. Ją į racioną galima įtraukti gana nesunkiai, tiesiog visur vartoti kaip alternatyvą bulvėms.

Skaityti toliau


Ridikas

Ridikas

Ridikas gali būti baltos, raudonos, melsvos ar juodos spalvos. Jo skonis yra aštrus ir šiek tiek pikantiškas. Tai itin mažai kalorijų turinti daržovė – tik 16 kcal.

Skaityti toliau


Žiedadulkės

Žiedadulkės

Žiedadulkės skiriasi savo dydžiu ir forma. Jos gali būti įvairių spalvų – nuo baltų, geltonų, oranžinių iki rudų, tamsiai raudonų, violetinių ar juodų.

Skaityti toliau


Saldžioji paprika

Saldžioji paprika

Saldžioji paprika pasižymi spalvų ir formų įvairove. Ji gali būti raudona, oranžinė, geltona, balta, žalia, violetinė ar beveik juoda, pailgos ar apvalesnės formos, bei skirtingų dydžių.

Skaityti toliau


Raudonoji paprika

Raudonoji paprika

Raudonoji paprika (raudonasis bulgariškas pipiras) yra saldi, traški ir sultinga daržovė, pasižyminti itin dideliu vitamino C kiekiu. Paprika jo turi beveik tris kartus daugiau nei citrina – net 128 miligramus, todėl tai puikus antioksidantas, padedantis organizmui kovoti su laisvaisiais radikalais ir mažinantis oksidacinį stresą. Be to, vitaminas C stiprina imunitetą, didindamas atsparumą ligoms ir infekcijoms.

Skaityti toliau


Špinatai

Špinatai

Špinatai – itin vertingas augalinis produktas, turintis daug maistinių medžiagų ir pasižymintis baltymų gausa bei mažu kalorijų skaičiumi. Ši lapinė daržovė puikiai papildo dietinę mitybą bei yra labai mėgstama vegetarų ir veganų. Tačiau špinatų nepatartina valgyti dideliais kiekiais ar kasdien, nes juose esanti aukšta vitaminų ir mineralų koncentracija gali sukelti hipervitaminozę.

Skaityti toliau


Cukinija

Cukinija

Cukinija gali būti žalios arba geltonos spalvos. Tai viena vertingiausių ir sveikiausių daržovių, turinti tik 17 kilokalorijų. Geriausia ją valgyti žalią arba keptą ant grotelių, nes ji gan stipriai sugeria riebalus. Be to, cukinijų žiedai taip pat tinka maisto gaminimui.

Skaityti toliau


Poras

Poras

Poras dažniausiai naudojamas kaip prieskonis. Jis išsiskiria savo intensyviu skoniu ir kvapu, kurie žadina apetitą. Baltąją poro dalį galima valgyti tiek šviežią, tiek termiškai apdorotą, o žaliąja gardinamos sriubos ir troškiniai.

Skaityti toliau


Patisonas

Patisonas

Patisonas – balta, geltona, žalia ar juostuota moliūgų šeimos daržovė, primenanti skraidančią lėkštę arba apskritą iškilusį pyragą. Patisoną geriausia valgyti jauną, nevisiškai subrendusį, tada iš jo išeina skanus troškinys, tyrė, marmeladas, uogienė ar kompotas. Jį taip pat galima marinuoti ir rauginti. Be to, tai dekoratyvinis augalas, tad įdaryti patisonai ne tik aprūpins organizmą reikalingomis maisto medžiagomis, bet ir puikiai tiks šventiniam stalui papuošti.

Skaityti toliau


Agurotis

Agurotis

Agurotis gali būti cilindriškos arba apvalios formos, baltos, gelsvos ar žalsvos spalvos ir sverti nuo 2 iki 4 kilogramų. Jis valgomas žalias, jei dar nėra visiškai subrendęs, arba termiškai apdorotas. Šios daržovės kilmės šalis – Italija.

Skaityti toliau




© 2024 sveikiau.lt