Špinatai

Špinatai

Špinatai – itin vertingas augalinis produktas, turintis daug maistinių medžiagų ir pasižymintis baltymų gausa bei mažu kalorijų skaičiumi. Ši lapinė daržovė puikiai papildo dietinę mitybą bei yra labai mėgstama vegetarų ir veganų. Tačiau špinatų nepatartina valgyti dideliais kiekiais ar kasdien, nes juose esanti aukšta vitaminų ir mineralų koncentracija gali sukelti hipervitaminozę.

Špinatai yra galingas antioksidantas ir ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir naudingi akims, odai ir nervų sistemai. Be to, gali apsaugoti nuo daugybės ligų, tokių kaip infarktas, aterosklerozė, osteoporozė, vėžys ar uždegimai.

Špinatai valgomi švieži arba termiškai apdoroti. Šviežius reikia sunaudoti per dvi paras, antraip juose randami nitratai pavirs į organizmui kenksmingus nitritus. Jauni špinatų lapai yra lengviausiai virškinami. Lapuose esanti ląsteliena reguliuoja žarnyno veiklą ir apsaugo nuo vidurių užkietėjimo. Peraugę špinatai yra nuodingi ir vartojimui netinka.

Špinatai – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos
– 23 kcal

Angliavandeniai 
– 4 g
Natūralus cukrus – 0,4 g
Skaidulinės medžiagos – 2 g

Baltymai
– 3 g
Riebalai – 0,4 g

Vitaminas A – 469 μg
Beta karotenas – 5 630 μg
Liuteinas ir zeaksantinas – 12 200 μg

Vitaminas B3 (niacinas) – 700 μg
Vitaminas B4 (cholinas) – 19 000 μg
Vitaminas B6 (piridoksinas) – 200 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 194 μg

Vitaminas C – 28 mg
Vitaminas E – 2 mg

Vitaminas K
– 483 μg

Fosforas
– 49 mg
Geležis – 3 mg
Kalcis – 99 mg
Kalis – 558 mg
Magnis – 79 mg
Manganas – 1 mg
Natris – 79 mg



© 2023 sveikiau.lt