Soja

Soja

Soja – visavertis augalinės kilmės baltymų šaltinis, kuriame yra visos būtinos aminorūgštys. Tai pagrindinis mėsos ir pieno pakaitalas vegetarams ir veganams. Soja taip pat pasižymi svarbių vitaminų ir mineralų gausa, tokių kaip Vitaminas K, B grupės vitaminai, cinkas, fosforas, geležis, kalcis, kalis, magnis, manganas, selenas ir varis.

Soja yra labai universalus ankštinis augalas, plačiai naudojamas maisto pramonėje. Iš sojų pupelių gaminami miltai, aliejus, baltymų izoliatas ir lecitinas. Soja – tempeh, tofu ir miso pagrindas. Tačiau daugiau nei 90 procentų sojos yra genetiškai modifikuota (GMO), o tai gali sukelti įvairias sveikatos problemas, tokios kaip nevaisingumas, imuninės sistemos sutrikimai ir pagreitėjęs senėjimas.

Soja – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos – 446 kcal

Angliavandeniai
– 30 g
Natūralus cukrus – 7 g
Skaidulinės medžiagos – 9 g

Baltymai
– 37 g

Riebalai
– 20 g
Mononesotieji riebalai – 4 g
Polinesotieji riebalai – 11 g
   Omega-3 – 1 300 mg
   Omega-6 – 7 300 mg
Sotieji riebalai – 3 g
Cholesterolis – 0 mg

Vitaminas B1
(tiaminas) – 870 µg
Vitaminas B2 (riboflavinas) – 870 µg
Vitaminas B3 (niacinas) – 1 620 µg
Vitaminas B4 (cholinas) – 116 000 µg
Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis) – 790 µg
Vitaminas B6 (piridoksinas) – 380 µg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 380 μg

Vitaminas C
– 6 mg
Vitaminas E – 1 mg

Vitaminas K
– 47 μg

Cinkas
– 5 mg
Fosforas – 704 mg
Geležis – 16 mg
Kalcis – 277 mg
Kalis – 1 800 mg
Magnis – 280 mg
Manganas – 2,5 mg

Selenas
– 18 µg
Varis – 1 700 µg



© 2023 sveikiau.lt