Avokadas

Avokadas

Avokadas vartojamas kaip daržovė dėl savo skonio ir tekstūros, tačiau, nepaisant to, tai nėra daržovė. Avokadas taipogi nėra ir vaisius, kad ir kaip būtų keista, pagal sandarą botaniškai tai uoga.

Avokadas, skirtingai nei dauguma daržovių, vaisių ar uogų, pasižymi ne tik angliavandenių, bet ir gerųjų riebalų gausa. Jame esantys mononesotieji ir polinesotieji riebalai padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir lėtina oksidacijos procesus organizme. Avokadas – vienas maistingiausių augalinių maisto produktų, kuriame apstu vitaminų ir mineralų, tokių kaip pantoteno rūgštis, folio rūgštis, piridoksinas, kalis, Vitaminas K ir daugybė kitų.

Avokadas – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos
– 160 kcal

Angliavandeniai
– 9 g
Natūralus cukrus – 1 g
Skaidulinės medžiagos – 7 g

Baltymai
– 2 g

Riebalai
– 15 g
Mononesotieji riebalai – 10 g
Polinesotieji riebalai – 2 g
Sotieji riebalai – 2 g

Vitaminas A – 7 μg
Alfa karotenas – 24 μg
Beta karotenas – 62 μg
Beta kriptoksantinas – 28 μg

Vitaminas B3
(niacinas) – 1 700 μg
Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis) – 1 400 μg
Vitaminas B6 (piridoksinas) – 300 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 81 μg

Vitaminas C
– 10 mg
Vitaminas E
– 2 mg

Vitaminas K
– 21 μg

Cinkas
– 0,7 mg
Fosforas
– 52 mg
Geležis – 0,6 mg
Kalis – 485 mg
Magnis – 29 mg
Varis – 0,2 mg



© 2023 sveikiau.lt