Morka

Morka

Morka gali būti oranžinės, baltos, gelsvos ar violetinės spalvos ir sverti iki 200 gramų ar daugiau. Valgomas ne tik šakniavaisis, bet ir lapai. Juos galima dėti į troškinius, garnyrus ar salotas.

Morka pasižymi vitaminų ir mineralų gausa. Joje esantis Vitaminas A, provitaminas beta karotenas, taip pat Vitaminas K ir B grupės vitaminai bei kalis, fosforas ir natris suteikia šiam augalui didelę maistinę vertę ir daug gydomųjų savybių. Šias savybes sustiprina terminis apdorojimas, todėl morką vertingiausia valgyti virtą, troškintą ar keptą. Be to, morkų patiekalai turėtų būti ruošiami su trupučiu riebalų, tuomet organizmas galės optimaliausiai įsisavinti karoteną.

Morka – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos
– 41 kcal

Angliavandeniai
– 10 g
Natūralus cukrus – 5 g
Skaidulinės medžiagos – 3 g

Baltymai
– 1 g
Riebalai – 0,2 g

Vitaminas A – 835 μg
Alfa karotenas – 3480 μg
Beta karotenas – 8280 μg

Vitaminas B3
(niacinas) – 1 000 μg
Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis) – 300 μg
Vitaminas B6 (piridoksinas) – 100 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 19 μg

Vitaminas C
 – 6 mg

Vitaminas K
– 13 μg

Cinkas
– 0,2 mg
Fosforas
– 35 mg
Geležis – 0,3 mg
Kalis – 320 mg
Natris – 69 mg



© 2023 sveikiau.lt