Pastarnokas

Pastarnokas

Pastarnokas panašus į morką, o jo skonis primena petražolę ir salierą. Seniau tai buvo labai populiari daržovė, kurią žmonės vartojo taip, kaip dabar vartojama bulvė. Jis buvo mėgstamiausias garnyras prie žuvies ar mėsos, jį dėdavo į sriubas ir troškinius. Šiandien pastarnokas labiau naudojamas kaip prieskonis. Pastarnoko lapais ir žaliais gumbais gardinamos salotos, o termiškai apdorotu – mišrainės, troškiniai, sriubos bei mėsos patiekalai.

Pastarnokas – vitaminų ir mineralų gausa pasižymintis šakniavaisis, jame yra beveik viskas, ko reikia organizmui. Pagrindiniai jame esantys vitaminai ir mineralai yra cinkas, fosforas, geležis, kalcis, kalis, magnis, vitaminai B3, B5, B9, C, E ir K.

Pastarnokas – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos
– 75 kcal

Angliavandeniai
– 18 g
Natūralus cukrus – 5 g
Skaidulinės medžiagos – 5 g

Baltymai
– 1 g
Riebalai – 0,3 g

Vitaminas B3 (niacinas) – 700 μg
Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis) – 600 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 67 μg

Vitaminas C
– 17 mg
Vitaminas E – 1,5 mg

Vitaminas K
– 23 μg

Cinkas
– 0,6 mg
Fosforas
– 71 mg
Geležis – 0,6 mg
Kalcis – 36 mg
Kalis – 375 mg
Magnis – 29 mg



© 2023 sveikiau.lt