Griežtis

Griežtis

Griežtis, kol neatsirado bulvė, buvo įprasta daržovė ant pietų stalo. Juo buvo praturtinamos sriubos ir troškiniai, jis puikiai tiko kaip garnyras prie mėsos.

Griežtį galima valgyti tiek žalią, tiek termiškai apdorotą, tačiau žaliame maistinė vertė yra didesnė. Tai daugiausiai Vitamino C turinti šakninė daržovė, kurioje taip pat gausu ir organizmui naudingų mineralų, tokių kaip fosforas, geležis, kalcis, kalis ir magnis.

Griežtis mažina kraujospūdį bei cholesterolį, gerina virškinimą, padeda apsisaugoti nuo vėžio, juo taip pat gydomas nutukimas.

Griežtis – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos
– 37 kcal

Angliavandeniai
– 9 g
Natūralus cukrus – 4 g
Skaidulinės medžiagos – 2 g

Baltymai
– 1 g
Riebalai – 0,2 g

Vitaminas B3 (niacinas) – 700 μg
Vitaminas B4 (cholinas) – 14 000 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 21 μg

Vitaminas C
– 25 mg

Fosforas
– 53 mg
Geležis – 0,4 mg
Kalcis – 43 mg
Kalis – 305 mg
Magnis – 20 mg



© 2023 sveikiau.lt